Leger des Heils ziet meer mensen uit EU-landen op straat belanden
Het Leger des Heils ziet steeds meer mensen uit andere EU-landen op straat belanden, meldt een woordvoerder dinsdag. Het gaat met name om mensen die naar Nederland komen om hier eenvoudig en ongeschoold werk te doen. „Deze groep is al snel het slachtoffer van uitbuiting.” Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eerder op de dag dat op 1 januari 2024 ruim twee keer zoveel mensen uit andere EU-lidstaten in Nederland woonden vergeleken met tien jaar geleden.
„De eerste koppeling is meestal werk”, zegt de woordvoerder, in navolging van het CBS dat dit ook als belangrijkste aanleiding noemt. „Zo komen mensen naar Nederland omdat er specialistisch werk gevraagd wordt, bijvoorbeeld in de ICT of de bouw. Dit zijn meestal mensen die goed betaald krijgen en zich goed kunnen redden. Maar er is ook een deel dat naar Nederland komt en meer in het laagbetaalde werk zit. Deze mensen willen vaak in Nederland een beter bestaan opbouwen. Daar wordt ook misbruik van gemaakt.”
Deze migranten komen soms bij een werkgever terecht waarmee geen goede afspraken zijn gemaakt, legt de zegsman uit. „Mensen vinden bijvoorbeeld bij een werkgever onderdak, dat ze weer kwijtraken als ze hun baan verliezen.”
Ook een woordvoerder van De Regenboog Groep in Amsterdam ziet meer mensen uit andere EU-landen op straat en in de inloophuizen van de hulporganisatie. „Het is een trend die al wat langer speelt, maar die nog steeds groeiende is.” Mensen komen veelal voor werk naar Nederland, maar soms loopt dit niet goed af, ziet ook deze woordvoerder. De druk op opvanglocaties neemt door deze groep nog verder toe, „iets wat in alle grote steden speelt, begrijp ik”.
Dat ziet ook het Leger des Heils. „We zien sowieso al een toenemende druk op de maatschappelijke opvang. Soms moet je mensen de deur wijzen.” Er komen in het land nu wat meer opvangplekken voor EU-arbeidsmigranten bij. „Maar er moeten ook andere oplossingen komen. Terugleiden naar werk, of kijken hoe je mensen kunt laten terugkeren naar het land van herkomst. We hebben als samenleving de opdracht om mensen een veilig heenkomen te bieden, ook mensen die we hier naartoe halen om werk te doen.”
Het Leger des Heils demonstreert woensdag bij de Tweede Kamer, waar een plenair debat plaatsvindt over dakloosheid. „Om tot het geplande aantal van nul daklozen te komen in 2030, moet er nu wat gebeuren. Het kan niet zo doorgaan, betrokken partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen.”