Inloophuis Geloof in Alkmaar verhuisd, en ander plaatselijk kerknieuws
Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Inloophuis Alkmaar
Het christelijke inloophuis van Geloof in Alkmaar is per 1 juni verhuisd naar de remonstrantse kerk aan de Fnidsen 37. Het echtpaar Jan en Laura Ras is werkzaam voor het project, dat in 2022 in Alkmaar van start ging. Tot dusver hadden de meeste activiteiten plaats in ’t Swaenennest aan de Oudegracht, de „huiskamer van de lutherse kerk”.
Op de website Geloof in Alkmaar wordt het initiatief omschreven als „een open community in Alkmaar-centrum waar je meer kunt leren over God en geloven. Een plek voor ontmoeting en gesprek, voor ontvangen en delen. Een plek om op adem te komen in het drukke bestaan.” Er wordt onder meer een Alphacursus aangeboden. Ook is er tweewekelijks op zondag een „ontmoeting en maaltijd rond een open Bijbel”.
Het echtpaar Ras wordt ondersteund door Stichting Evafroditus en een thuisfrontcommissie vanuit de hervormde gemeente IJsselmuiden-Grafhorst.
Boek gereformeerde gemeente Scherpenzeel
Woensdag is een boek over de geschiedenis van de gg in Scherpenzeel gepresenteerd, onder de titel ”Uw trouw zal nooit vergaan”. Het telt 438 bladzijden en is voor 25 euro, inclusief verzendkosten, te bestellen via tvanhell@gergemscherpenzeel.nl (met vermelding adresgegevens) of voor 17 euro af te halen bij A. van Hell (06-27122967).
De gereformeerde gemeente in Scherpenzeel bestond op 29 september 2021 een eeuw . De gemeente in de Gelderse Vallei groeide na de scheuring in 1953 van ruim 200 naar bijna 2150 leden. Predikant is ds. J. Beens.
Rooms-katholieke kerk Spijk te koop
In Spijk (gemeente Zevenaar) staat de voormalige Gerardus Majellakerk te koop. Het betreft een rooms-katholieke kerk uit 1914. In maart 2023 belegde de Sint-Willibrordusparochie hier de laatste eucharistieviering.
De neoromaanse Majellakerk is een ontwerp van de Amersfoortse architect Hermanus Kroes. Het kerkgebouw heeft een dubbele toren en is een gemeentelijk monument. De naast de kerk gelegen pastorie wordt afzonderlijk te koop aangeboden.
Boek Walburgiskerk
Bij de Amsterdamse uitgeverij Walburg Pers verscheen een boek over de Walburgiskerk in Zutphen. De rijkgeïllustreerde publicatie (328 blz., 29,99 euro) is geschreven door Jos Hartman en ontstond als „een syllabus, een naslagwerk voor de rondleiders in de kerk”, aldus de auteur.
De Walburgiskerk, met een 78 meter hoge toren, speelde een belangrijke rol in zijn leven, schrijft Hartman in de inleiding. „Ik ben tegenover de kerk geboren. Toen ik een jochie van nog geen tien jaar was, waren de steigers, de bouwkeet en de kerk mijn speelplaats. Ik glipte mee de Librije in en sloot aan bij rondleidingen van de toenmalige koster H.H. Kiezebrink, en klom op zondagmorgen bij C. Bute op het orgel. Die rondleidingen maakten me nieuwsgierig en vormden het begin van een levenslange belangstelling. Vanaf 1978 raakte ik als wethouder van Zutphen betrokken bij de restauratie van de kerk, en vanaf haar oprichting in 1984 ook bij de Stichting Librije.”
De Walburgiskerk, waarvan de vroegste delen uit de elfde eeuw dateren, ging in 1591 over tot de Reformatie. Sinds 2016 is ze eigendom van Stichting Oude Gelderse Kerken.