PolitiekVervanging onderzeeërs

Van der Maat: Vertraging zet onderzeedienst op het spel

Het voortbestaan van de Nederlandse onderzeedienst wordt op het spel gezet als er vertraging ontstaat in de aanschaf van de nieuwe onderzeeboten.

Redactie politiek
4 June 2024 08:49
Staatssecretaris Christophe van der Maat (m.) en Gijs Tuinman (r.) tijdens een overleg met de commissie van Defensie over de onderzeebootcapaciteit. Links PVV-Kamerlid Joeri Pool. beeld ANP, Ramon van Flymen
Staatssecretaris Christophe van der Maat (m.) en Gijs Tuinman (r.) tijdens een overleg met de commissie van Defensie over de onderzeebootcapaciteit. Links PVV-Kamerlid Joeri Pool. beeld ANP, Ramon van Flymen

Daarvoor waarschuwde demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) maandag in een Kamerdebat.

In maart maakte het kabinet bekend dat het een order om vier nieuwe onderzeeboten voor de marine te laten bouwen wilde gunnen aan een consortium onder leiding van de Franse scheepswerf Naval. Voordat de contracten konden worden ondertekend, moest de Tweede Kamer echter nog akkoord gaan. Of dat op korte termijn al gebeurt, of dat de Kamer toch besluit tot uitstel moet volgende week blijken tijdens de stemmingen.

Van de vier partijen PVV, VVD, NSC en BBB, die twee weken terug een hoofdlijnenakkoord presenteerden dat de basis moet vormen van een nieuw programkabinet, hebben VVD, NSC en BBB inmiddels de zijde gekozen van het kabinet-Rutte IV, zo bleek maandag. BBB-Kamerlid Gijs Tuinman, die eerst nog kritisch was op de keus voor Naval, motiveerde het nieuwe standpunt van BBB maandag door erop te wijzen dat ook „de mannen en vrouwen van de onderzeedienst” blij zijn met de keus voor de Franse werf. Ook vindt hij de verzekering van het kabinet dat de Nederlandse industrie vrijwel net zo veel meeprofiteert als wanneer het Zweeds-Nederlandse consortium Saab-Damen de boten zou bouwen, overtuigend genoeg.

In een poging de PVV te bewegen tot spoedige instemming, weersprak Van der Maat dat Nederland op verzoek van Naval de controle-eisen zou hebben versoepeld; een bericht dat vorige week de ronde deed in de media. De bewindsman zei evenmin signalen te krijgen dat Amerika waarschijnlijk niet zal instemmen met het plaatsen van Tomahawk-raketten op een onderzeeër van Franse makelij; een andere vrees.

SGP, JA21, FVD en SP dienden in het debat een motie in die oproept om het definitieve besluit aan het nieuwe kabinet te laten. Of de PVV die gaat steunen, werd maandag nog niet duidelijk. Dat is afhankelijk van „een stukje beraadslaging” in die partij, zei Pool.

Voor GL-PvdA is cruciaal dat een nieuw kabinet de order doorzet en de plannen gaandeweg niet zal bijstellen. Daarom diende Kamerlid Nordkamp van die partij een motie in, die stelt dat de nieuwe ministersploeg in het nog te schrijven regeerprogramma moet vastleggen hoe de voortgang van het project wordt gewaarborgd.

Gebeurt dat niet, dan overweegt zijn partij de uitstelmotie te steunen, dreigde Nordkamp maandag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer