Oostelijke waterschappen voorzien geen problemen met hoger water
Drie waterschappen aan de oostgrens van Nederland voorzien aan het einde van deze week geen problemen als de waterstanden in de Rijn en IJssel mogelijk hoger zijn dan normaal. De verwachting is dat de dijken het houden en dat er mogelijk water naar de uiterwaarden vloeit.
In Duitsland is nu sprake van wateroverlast en dat water gaat via de rivieren door naar andere landen. De verwachting van de waterschappen is dat het meeste water via de Donau wordt afgevoerd, die niet uitmondt in Nederland. De Rijn en IJssel zullen waarschijnlijk rond de 13 meter boven NAP zitten. „Zoals het er nu naar uitziet, verwachten wij geen overlast”, zei dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel.
„We maken wel een extra inspectieronde om te kijken waar we mensen moeten waarschuwen”, aldus Pieper. Door het natte voorjaar, worden de uiterwaarden nog amper gebruikt voor bijvoorbeeld veehouderij. Daarom verwacht Pieper daar weinig overlast, als de uiterwaarden onder water komen te staan.
Ook Waterschap Limburg en Waterschap Rivierenland denken niet dat het water voor overlast gaat zorgen. Voor Rivierenland is het grootste probleem dat bepaalde werkzaamheden aan dijken stil komen te liggen als gevolg van het hoge water. De plekken waar klei moet worden gelost, lopen namelijk vol met water.
Pieper denkt dat Duitsland sneller wateroverlast heeft, omdat daar minder is geïnvesteerd in de dijken de afgelopen jaren. „Zij hebben miljarden euro’s aan schade, wij geven meer uit aan preventie. Onze dijken zijn gebouwd voor waterstanden van 16 tot 16,5 meter boven NAP.”