„Loonmatiging en langere werkweek risico voor economie"
Loonmatiging en verlenging van de gemiddelde werkweek tot bijvoorbeeld veertig uur, kunnen ongunstig zijn voor de economische groei in het midden- en kleinbedrijf. Daarom moet de overheid over de brug komen en bijvoorbeeld door versoepeling van regels, en dan vooral het ontslagrecht, het ondernemersklimaat in Nederland meer stimuleren.
Dat blijkt uit een onderzoek van de ING Bank, dat donderdag is gepresenteerd op de MKB-Beleidsdag in Amsterdam. Daar werd tevens de “Miljoenennota 2005” van MKB-Nederland overhandigd aan staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken. Bedrijven ervaren vooral een belemmering in hun groei door teveel moeilijke wetten, regels, trage besluitvorming en bijbehorende kosten.
Zo zou de overheid moeten zorgen voor minder beperkingen bij het aannemen en ontslaan van personeel. De meeste ondernemers geven namelijk aan bij verlenging van de werkweek met minder personeel toe te kunnen.
Van Gennip stelde dat het kabinet juist bezig is de regeldruk voor het bedrijfsleven met een kwart te verminderen. Daarbij zal de komende tijd ook vooral aandacht zijn voor wetgeving, waarmee de kleinere ondernemers te maken hebben. Verder wees de staatssecretaris erop dat minister De Geus van Sociale Zaken studeert op versoepeling van het ontslagrecht.
Volgens de ING Bank stijgt dit jaar bij het MKB de totale omzet met 1 procent en de winst met 5 procent als verdere kostenbesparingen worden doorgevoerd. Het bedrijfsleven zal volgens de bank in 2005 de groei vooral moeten halen uit vernieuwing en verbetering van producten en diensten. Weinig bedrijven weten echter met succes te innoveren: acht op de tien komen er niet aan toe.
Verder moeten de ondernemers zich zorgen maken over de achterblijvende bestedingen van consumenten, omdat het midden– en kleinbedrijf vooral gericht is op de binnenlandse markt. Er wordt gevreesd dat door loonmatiging Nederlanders nog minder gaan uitgeven. „Daarom mag het reëel loon van werknemers niet dalen en moet de baanzekerheid omhoog", aldus voorzitter L. Hermans van MKB-Nederland.
De werkgeversvoorman zit echter in een spagaat, doordat loonstijgingen de internationale concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven in het gedrang brengen. Het kabinet kan volgens Hermans de helpende hand bieden, door de loonbelasting met 100 euro per werknemer te verlagen. Volgens EIM zal dan het midden- en kleinbedrijf 1 procent extra groeien. Ook komen er 30.000 banen bij en groeit de export, doordat er goedkoper geproduceerd kan worden.
De MKB-voorzitter hoopt dat vakbonden hem steunen in zijn pleidooi richting kabinet en geen hoge looneisen op tafel gaan leggen in de CAO-onderhandelingen. Volgens hem houden werknemers door verlaging van loonbelasting immmers netto meer over van hun salaris.
CAO-coördinator R. van Splunder van het CNV noemt het tekenend dat Hermans vraagt aan anderen en zelf geen bijdrage wil leveren. „Laat hij beginnen die acht op de tien bedrijven aan het investeren te krijgen in innovatie en kennis van mensen in plaats van de bal bij het kabinet en de vakbeweging te leggen."