Buitenland

Human Rights Watch na uitspraak Hongkong: democratie geen misdaad

Human Rights Watch heeft kritiek geuit op de Hongkongse rechtszaak waarin veertien mensen schuldig zijn bevonden aan „staatsondermijnende activiteiten” na het houden van officieuze voorverkiezingen voor de prodemocratische oppositie. „Democratie is geen misdaad”, aldus de mensenrechtenorganisatie.

ANP
30 May 2024 08:50

Het besluit zou „totale minachting voor zowel democratische politieke processen als de rechtsstaat” aantonen. Human Rights Watch stelt dat de beklaagden „de kans wilden om hun regering vrij te kiezen” en dat China zich niet houdt aan een decennia oude belofte om Hongkong meer democratie te geven. De voormalige Britse kolonie valt sinds 1997 weer onder Chinees bestuur.

De prodemocratische beweging koos met de voorverkiezingen in maart 2020 kandidaten voor de regionale parlementsverkiezingen. Ongeveer 600.000 Hongkongers stemden, wat werd gezien als een symbolisch protest. De verdachten werden beschuldigd van een „wreed complot” om de regering lam te leggen en de hoogste bestuurder van Hongkong tot aftreden te dwingen. De rechters schrijven in hun vonnis dat als dit was gelukt, een „grondwettelijke crisis” was ontstaan.

De veertien beklaagden zijn schuldig bevonden onder een nationale veiligheidswet. Twee anderen zijn vrijgesproken. Justitie gaat in beroep tegen de vrijspraak. Er zijn in totaal 47 verdachten in het grootste strafproces ooit tegen de prodemocratische oppositie in Hongkong. Degenen die schuld hebben bekend, hoefden donderdag niet in de rechtbank te verschijnen. De straffen worden naar verwachting later dit jaar bekendgemaakt. Er kunnen gevangenisstraffen van drie jaar tot levenslang worden opgelegd.

De veiligheidswet werd in juni 2020 ingevoerd door de centrale regering in Beijing. Daarmee kwam na ruim een jaar een einde aan betogingen tegen de regionale regering en de invloed uit China. De wet is internationaal omstreden. Westerse landen beschuldigen Beijing ervan in Hongkong op te treden tegen de democratie en ook andere vrijheden in te perken. Er is dan ook internationaal veel aandacht voor de zogenoemde 47-democratenzaak. Vertegenwoordigers uit de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere landen waren donderdag bij de zitting in de Hongkongse rechtbank, waar veel beveiliging was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer