Noordbrabants Museum in actie voor aankoop Van Gogh
Het Noordbrabants Museum in Den Bosch gaat actievoeren om de laatste 2,6 miljoen euro te vergaren die nodig zijn om Vincent van Goghs Kop van een vrouw (Gordina de Groot) uit 1885 aan te kopen. Het schilderij is van een Britse verzamelaar, die het museum de kans biedt het kunstwerk zonder prijsopdrijvende concurrentie aan te schaffen. Het grootste deel van de vraagprijs, 8,6 miljoen euro, is al beschikbaar, onder meer dankzij toezeggingen van de Nederlandse staat en meerdere fondsen. Het museum spreekt ook de eigen spaarpot aan. Nu is er eigenlijk nog maar 1 euro per Brabander nodig.
Gordina is nu als bruikleen te zien in Den Bosch, maar het museum wil haar als vaste bewoonster. „Gordina de Groot uit Nuenen is een van de vijf mensen aan de tafel op het wereldberoemde meesterwerk De aardappeleters”, verklaart de kunsttempel de wens. Het roept „alle Brabanders op om deze kans met elkaar te pakken en Gordina voor altijd dicht bij haar oorsprong te houden”.
„Gordina’s blik verraadt de noeste arbeid op het land en de zorgen die erbij horen. Tegelijkertijd toont dit schilderij ook de trots en de veerkracht die ervoor heeft gezorgd dat dit nu de meest florerende provincie van Nederland is. Juist hier heeft de blik van Gordina diepe betekenis voor mensen. Wie in haar ogen kijkt, is geraakt”, zegt museumdirecteur Jacqueline Grandjean.
Vincent van Gogh schilderde Kop van een vrouw in maart-april 1885 in Nuenen. „Gordina en Vincent zagen elkaar regelmatig; de kunstenaar schilderde haar meermaals. En toen Gordina zwanger bleek te zijn, werd al snel onterecht naar Van Gogh gewezen als de mogelijke vader”, weet het museum.
Om Gordina definitief naar Brabant terug te halen is er eigenlijk 1 euro per Brabander nodig. „Brabant telt 2,6 miljoen inwoners. Dat is precies het bedrag dat nog op tafel moet komen. Het is nu aan Brabant om het laatste stuk te realiseren, zodat het schilderij voor altijd hier kan blijven”, aldus het museum. Wie zich geroepen voelt kan doneren via de website en via een betaalzuil in het museum.