Is de dalende populariteit van adoptie in Nederland uniek?
Hoeveel adoptiekinderen komen er jaarlijks naar Nederland en uit welke landen komen ze? En is de dalende trend in Nederland uniek? Vragen over adoptie op een rij.
Hoeveel adoptiekinderen komen er jaarlijks naar Nederland?
De meest recente cijfers zijn die over 2023. In dat jaar kwamen er vijftig adoptiekinderen vanuit het buitenland naar Nederland.
Dat klinkt als weinig.
Inderdaad, in het verleden ging het om veel grotere aantallen. Internationale adoptie is mogelijk vanaf 1956. Vanaf begin jaren zeventig tot eind jaren tachtig kwamen er jaarlijks tussen de 1000 en 2000 kinderen naar Nederland. In 2004 werden er nog ruim 1300 kinderen geadopteerd. Sindsdien is dat aantal steeds verder teruggelopen.
Hoe komt dat?
Dat heeft een aantal redenen. Zo sloot Nederland zich in 1998 aan bij het Haags Adoptieverdrag. Hierin staat onder andere dat een kind pas in aanmerking komt voor adoptie door buitenlandse echtparen als gebleken is dat er in het eigen land geen plek is voor hem of haar.
Andere factoren zijn de verbeterde omstandigheden in veel landen van herkomst en het feit dat er meer medische mogelijkheden zijn om kinderen te krijgen.
Ook speelt mee dat er steeds meer naar buiten is gekomen over misstanden in het verleden. Bovendien werden nieuwe adoptieprocedures in 2021 opgeschort, na een rapport van de commissie-Joustra, die interlandelijke adoptie onderzocht.
Wat was de conclusie van de commissie-Joustra?
De commissie stelde vast dat er ernstige misstanden waren in de periode voor 1998, het jaar dat Nederland zich aansloot bij het Haags Adoptieverdrag. Zo was er sprake van vervalsing van documenten en werden biologische ouders gedwongen afstand te doen van hun kind. Ook na 1998 vonden er nog misstanden plaats, concludeerde de commissie. Eind 2022 werden adopties vanuit een beperkt aantal landen weer toegestaan.
Uit welke landen adopteren Nederlandse echtparen kinderen?
Van de 64 geadopteerden in 2022 kwamen de meeste uit Hongarije (16), Taiwan (13) en Thailand (11). Als je de periode van 2010 tot en met 2022 bekijkt, valt op dat verreweg het grootste aantal kinderen in deze periode uit China komt (1205). Daarna volgen de Verenigde Staten (331), Zuid-Afrika (233) en Taiwan (213).
Is de dalende populariteit van adoptie in Nederland uniek?
Nee, de trend is ook in andere landen onmiskenbaar zichtbaar (zie grafiek). In de Verenigde Staten, het land met de meeste adopties, daalde het aantal adoptiekinderen van 22.988 in 2004 naar 1517 in 2022, een teruggang van ruim 93 procent. Dezelfde trend heeft zich voorgedaan in vrijwel alle andere adoptielanden.