SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen: Voor een bescheiden Europa
Zorgen maakt Bert-Jan Ruissen (52) zich over de Brusselse bemoeienis, die volgens hem „behoorlijk doorschiet”. Waar wil de SGP-Europarlementariër zich na de Europese verkiezingen hard voor maken? Een gesprek over Brusselse bemoeienis en het belang van een Bijbels geluid in Brussel.
Het motto van de SGP voor deze Europese verkiezingen is ”Stem christelijk, Rem Europa”. Hoe geeft u als Europarlementariër invulling aan die christelijke stem?
„Steeds meer levensbeschouwelijke onderwerpen staan op de Brusselse agenda. Denk aan abortus, draagmoederschap en familierecht. Wij moeten in het Europees Parlement opkomen voor het ongeboren leven. Ieder mens is geschapen naar Gods beeld en is daarom beschermwaardig.
Het is heel belangrijk dat wij als christenen een helder Bijbels geluid laten horen op deze medisch-ethische thema’s. Niet alleen in de Tweede Kamer, maar ook steeds meer in Brussel. Wij willen laten zien dat Gods goede geboden niet knellend zijn, maar juist de samenleving beschermen.”
Er zijn ook andere partijen die in Brussel opkomen voor christelijke waarden, bijvoorbeeld de ChristenUnie. Wat onderscheidt de SGP?
„Als er één partij is die opkomt voor Israël, dan is het de SGP. Ik was vaak de enige Nederlandse Europarlementariër die zich mengde in debatten over Israël. In de moeilijke strijd tegen Hamas moeten we de Israëli’s steunen. Ik wil tegenwicht bieden aan die eenzijdige, kritische agenda richting Israël, waarbij het land voortdurend zeer onterecht in de beklaagdenbank wordt gezet.
Waar de verschillen ook zichtbaar worden, is onze visie op Europese samenwerking. De SGP is eurorealistisch. Ons motto is ”Samenwerking ja, Superstaat nee”. We zien wel de meerwaarde in van samenwerking tussen landen. Maar we zijn heel kritisch op die overdreven bemoeizucht van Brussel. Daar staat de CU anders in.”
„Ik ben de Heere God dankbaar voor wat Hij mij de afgelopen vijf jaar heeft gegeven: kracht, wijsheid en energie om dit werk te doen” - Bert-Jan Ruissen, Europarlementariër voor de SGP
Hoe staat u persoonlijk als christen en Europarlementariër in het leven?
„Ik zie dit werk als iets wat door de Heere op mijn weg is geplaatst. Dat ik dit mooie werk in het Europees Parlement mag doen, zie ik als een voorrecht. Ik ben de Heere God dankbaar voor wat Hij mij de afgelopen vijf jaar heeft gegeven: kracht, wijsheid en energie. Zo ga ik in vertrouwen mijn weg in het besef dat het resultaat niet van mijn inspanningen afhangt.
Er zijn in de EU ontwikkelingen die me zorgen baren. Tegelijk ervaar ik houvast, omdat ik weten mag –en dat besef doorleef ik ook– dat de Heere God deze wereld regeert. Hem loopt niets uit de hand. Biddend onze weg gaan, is erg belangrijk.”
In april riep Stichting Evangelisatie Sjofar in een brief christelijke politici op meer te getuigen in de politiek; doet u weleens vanuit de Bijbel een oproep in het Europees Parlement?
„Waar het mogelijk is, probeer ik de Bijbel te laten spreken. Zo verwees ik in een debat over dierwelzijn naar de oudtestamentische voorschriften. Tegelijk kun je wel plompverloren een Bijbeltekst inbrengen, maar de boodschap moet ook passen bij het punt dat aan de orde is.
Ik vind het erg belangrijk om in de politiek een Bijbels getuigenis te laten horen. Als christenen worden we steeds meer teruggedrongen in de marge, net als in de tijd van de eerste christengemeenten. In zo’n minderheidspositie is het extra belangrijk een getuigend geluid te laten horen.”
„De EU moet zich beperken tot de kerntaken en die goed vormgeven ” - Bert-Jan Ruissen, Europarlementariër voor de SGP
Het SGP-verkiezingsprogramma roept ook op tot een ”Rem Europa”. Op welke thema’s moet Europese samenwerking worden afgeremd?
„Op een aantal thema’s schiet Europese bemoeienis behoorlijk door. Dan heb ik het onder meer over medisch-ethische kwesties: bijvoorbeeld de oproep om abortus als mensenrecht vast te leggen, de bemoeizucht rondom familierecht, de sturende richtlijnen op het gebied van onderwijs en sociaal beleid. Op die thema’s moet Europa worden afgeremd, en niet zo’n klein beetje ook. Besluitvorming daarover is aan de lidstaten; niet aan Brussel.
En op terreinen waar Europa wel bevoegd is, schiet de bemoeizucht eveneens vaak door.
Wij stellen ook een rem voor op de uitgaven van de EU. De cohesiefondsen (geld waarmee Brussel de welvaartsverschillen tussen regio’s en lidstaten poogt te verkleinen, CB) zouden we kunnen halveren. Dat is de grootste uitgavenpost van de EU. We hebben al erg veel geld geïnvesteerd in Oost-Europa. Dat mag best een tandje minder.
De SGP maakt zich sterk voor een bescheiden Europa. De EU moet zich beperken tot de kerntaken en die goed vormgeven.”
De SGP geeft aan dat als het proces van Europese integratie doorgaat, ze een nexit als serieuze optie overweegt. Op welk moment is dat aan de orde?
„Deze passage in het verkiezingsprogramma is bedoeld als een waarschuwing. Nederland heeft als handelsland baat bij de interne markt en Europa heeft ons vrede en veiligheid gebracht. Die zaken koesteren we.
De EU moet wel grondig worden hervormd. Als Europa niet teruggaat naar de kerntaken, kan er zo veel onvrede komen dat landen eruit zullen stappen. Dan zijn we verder van huis.”
U weet dat het erom gaat spannen met de Europese verkiezingen. Toch verwacht u uw zetel te behouden. Hoe dan?
„In de peilingen scoren we één zetel. Ik ervaar enorme betrokkenheid vanuit onze achterban. Wie ik ook spreek, iedereen ziet meer dan ooit de noodzaak en het nut in om naar de stembus te gaan. Dus heb ik goede hoop dat we die zetel halen.”