SGP-congres zet deur naar Nexit op een kier
Een Nexit? „Onwenselijk”, noemde de SGP een Nederlands vertrek uit de Europese Unie in het conceptprogramma voor de Europese verkiezingen. Op het verkiezingscongres van de partij, zaterdag in Nijkerk, werd dat standpunt echter wat aangescherpt.
De SGP stelde op het congres het programma vast voor de Europese verkiezingen van donderdag 6 juni. Vier SGP-afdelingen en -kiesverenigingen (pkv’s) hadden een poging ondernomen om te sleutelen aan het in het conceptprogramma opgenomen standpunt over een Nexit, of dat te schrappen. In het conceptprogramma werd een Nexit „politiek en economisch gezien onwenselijk” genoemd. De pkv Barneveld wilde dat de passage achterwege werd gelaten. Wat de pkv Groningen betrof, moest er komen te staan dat Nederland zich dient te beraden op uittreding uit de EU. Een wijzigingsvoorstel van de afdeling Rotterdam werd ingetrokken.
Serieuze optie
De SGP-afdeling Enkhuizen en omgeving stelde een toevoeging voor. Een Nexit onwenselijk? Ja, „tenzij verregaande ontwikkelingen in de Europese Unie een heroverweging hiervan noodzakelijk maken”, aldus de SGP’ers uit Noord-Holland. Het hoofdbestuur omarmde dit amendement en ontraadde de drie andere wijzigingsvoorstellen. Het SGP-bestuur gaf aan te onderkennen dat als het proces van Europese integratie verdergaat, er een moment kan komen waarop een Nexit „een serieuze optie kan worden”.
Gulden
De SGP’ers volgden bij alle 32 wijzigingsvoorstellen die in stemming kwamen met een ruime meerderheid of zelfs unaniem het advies van het partijbestuur. Zo haalde ook een ander, eveneens ontraden voorstel van de pkv Groningen het niet. De lokale SGP’ers wilden dat in het programma zou worden opgenomen dat Nederland de gulden herintroduceert; die munteenheid zou een wettig betaalmiddel moeten zijn, naast de euro. Het partijbestuur vond dat geen goed idee. Wel stelt de SGP in het verkiezingsprogramma dat Nederland scenario’s moet hebben klaarliggen om uit de eurozone te kunnen stappen.
Onbehagen
De partij noemt Europese samenwerking in het verkiezingsprogramma goed en nodig, maar signaleert dat „de toenemende Brusselse bemoeienis” voor steeds groter onbehagen zorgt. De SGP pleit voor een „grondige hervorming” van de EU. Wat de partij betreft mag de EU zich alleen bezighouden met grensoverschrijdende vraagstukken waarbij lidstaten elkaar echt nodig hebben.
Spannend
De SGP neemt voor het eerst zelfstandig deel aan de Europese verkiezingen, nadat zij jarenlang samen met de ChristenUnie meedeed. Voor beide kleine christelijke partijen is het spannend of het lukt om een zetel te bemachtigen. SGP-partijvoorzitter Dick van Meeuwen sprak van de spannendste verkiezingen in tijden. „Het is echt erop of eronder.” De bestuurder kondigde een „grote campagne” aan, met een aanpak van onderaf.
Luis in de pels
Na het vaststellen van het verkiezingsprogramma speechte lijsttrekker en zittend Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Wat als SGP’ers de komende tijd mensen tegenkomen die niet weten of ze wel moeten gaan stemmen, of die tegen „dat Brusselse gedoe” zijn? „Dan zou ik zeggen: Wij vragen 6 juni echt niet zoveel van u.
Het enige wat wij van u vragen is: geef de SGP het vertrouwen een luis in de pels te zijn en een helder christelijk geluid te laten horen”, aldus Ruissen.
De partij heeft bij de verkiezingen drie speerpunten. De eerste is christelijke waarden. Ruissen noemde daarbij in zijn speech onder meer „een streven naar gerechtigheid en vrede in het Midden-Oosten” en zorg voor de schepping.
De partij pleit verder voor een „Europa van de kerntaken”. „De Europese Unie draaft maar door”, aldus de lijsttrekker.
Het derde speerpunt is ruimte voor ondernemerschap. Ruissen stelde dat de EU als het gaat om zorg voor de schepping de afgelopen jaren heeft laten zien „dat ze de realiteit volstrekt uit het oog is verloren”. Ook stelde hij dat het beleid richting ondernemers „fundamenteel op de schop” moet.
Op het verkiezingscongres werd ‘s middags afscheid genomen van Kees van der Staaij en Roelof Bisschop, die op 5 december de Tweede Kamer verlieten.