Binnenland

Vijf groepen wetenschappers verdelen 174 miljoen euro

Vijf groepen wetenschappers krijgen een bedrag van in totaal 174 miljoen euro. Met dat geld kunnen ze tien jaar lang onderzoek doen. „Op die manier wordt de positie van de Nederlandse wetenschap voor de lange termijn versterkt”, verklaart de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De beurs heet de Summit grant.

ANP
24 May 2024 06:00Gewijzigd op 24 May 2024 11:26

Een van de onderzoeksgroepen die geld ontvangt, staat onder leiding van nanotechnoloog Cees Dekker van de TU Delft. Ook hoogleraar biofysica Marileen Dogterom is bij het onderzoek betrokken. Zij bouwen een kunstmatige levende cel, om te begrijpen wat leven is en hoe dit werkt. Dit team ontvangt 40 miljoen euro.

Marianne Verhaar van UMC Utrecht wil slimme implantaten ontwikkelen waarmee een lichaam zelf kapotte weefsels en organen kan herstellen. De NWO denkt dat dit een oplossing kan zijn voor een maatschappelijk probleem: „het behouden van de gezondheid van een vergrijzende bevolking met chronische ziekten en het tegelijkertijd betaalbaar houden van de gezondheidszorg”. Verhaar en haar team ontvangen 37,5 miljoen euro.

De Delftse hoogleraar Lieven Vandersypen ontvangt 35 miljoen euro om quantumtechnologie te onderzoeken, de techniek achter razendsnelle computers van de toekomst. Die technologie is gebaseerd op deeltjes die op meerdere plekken tegelijk kunnen zijn en meerdere eigenschappen tegelijk kunnen hebben. Ze bestaan alleen in theorie, en vormen een van de meest mysterieuze onderdelen van de natuurkunde.

Een team onder leiding van aardwetenschapper Appy Sluijs van de Universiteit Utrecht gaat met 30 miljoen euro onderzoeken hoe klimaatverandering zichzelf versterkt. Zo kan temperatuurstijging leiden tot het ontdooien van bevroren grond in het poolgebied (permafrost), waardoor meer koolstofdioxide vrijkomt en de temperatuur verder stijgt.

De onderzoeksgroep van socioloog Rafael Wittek van de Rijksuniversiteit Groningen ontvangt 30 miljoen euro voor onderzoek naar verdeeldheid in de samenleving. Hij wil met deskundigen uit andere gebieden onderzoek doen naar „hoe verbindingen tussen individuen, groepen en instituties bijdragen aan nieuwe routes naar en vormen van sociale cohesie”.

Demissionair wetenschapsminister Robbert Dijkgraaf zegt dat topwetenschap alleen mogelijk is „doordat Nederlandse onderzoekers als geen ander kunnen samenwerken. En doordat er financiering is die net als de wetenschap gericht is op de langere termijn. De Summit grant is hierop gericht, zowel op de samenwerking als op langjarige financiering. Alleen zo kunnen we ook als Nederland de grenzen van de kennis blijven verleggen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer