Binnenland

Zeewierwouden dempen klimaatverandering meer dan verwacht

Zeewierwouden in oceanen leveren een belangrijkere bijdrage aan het temperen van klimaatverandering dan tot nog toe bekend was, volgens een onderzoek waar onder meer de Universiteit Utrecht aan heeft meegewerkt. De wouden onder het wateroppervlak, die bestaan uit soorten als kelp en zee-eik, transporteren jaarlijks tientallen miljoenen tonnen koolstof naar de diepte. Die koolstof draagt dan niet meer bij aan de opwarming van de aarde.

ANP
22 May 2024 12:31

Oceanen nemen veel CO2 op uit de atmosfeer. De onderzoekers schatten in hun woensdag in Nature Geoscience verschenen studie dat zeewierwouden goed zijn voor 3 tot 4 procent van die opslag, meer dan tot nog toe werd gedacht. Kennis over de koolstofopslag door de wouden is volgens hen „essentieel” voor initiatieven om ze te behouden. Wereldwijd is nu juist sprake van achteruitgang, wat dus negatieve gevolgen kan hebben voor het klimaat.

Volgens de onderzoekers wordt een deel van de koolstof die de planten opnemen misschien wel voor langer dan een eeuw vastgelegd. Deze koolstof zit dan dus niet in gasvorm (CO2) in de atmosfeer, waar het warmte vasthoudt. Volgens de Universiteit Utrecht opent de studie onder Noorse leiding „nieuwe perspectieven voor het tegengaan van klimaatverandering, door het behoud en herstel van zeewierwouden”.

Naast het behouden van de natuurlijke wouden, kan ook zeewierkweek volgens de onderzoekers een belangrijke rol spelen bij het verwijderen van CO2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer