Binnenland

Wageningen viert planten en dieren in de natuur met challenge

Hoeveel verschillende planten en dieren zijn er in onze natuur? En hoe gaat het met ze? Dat zijn vragen die centraal staan op 22 mei: de dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot Internationale Dag van de Biodiversiteit. Wageningen University & Research houdt daarom voor de vierde keer een Biodiversity Challenge.

ANP
22 May 2024 06:43

„We proberen tijdens de wedstrijd zoveel mogelijk verschillende soorten planten en dieren op de campus te vinden”, vertelt Casper Quist, een van de organisatoren van de Biodiversity Challenge. „En dat doen we nu ook in Europees verband.” Daarnaast werkt de organisatie dit jaar voor het eerst samen met de gemeente Wageningen, die onder meer bezig is met het vergroenen van de markt.

De challenge is bedoeld om mensen de natuur in te krijgen en meer te waarderen. „Het is iets wat jonge kinderen meteen al doen, ze klimmen in bomen en zijn nieuwsgierig naar insecten. Dat lijken volwassenen soms te verliezen en dan zijn ze helemaal niet meer bezig met onze natuur.” Quist ziet dat een belangrijk deel van de mensen niet eens weet wat ‘biodiversiteit’ precies inhoudt. „Dat proberen we ze dus op een positieve manier te laten zien tijdens de challenge.”

Op de campus in Wageningen zijn diverse evenementen rondom Biodiversiteitsdag. Ook is zaterdag bij de Grote Kerk in Wageningen een informatiemarkt, met onder anderen een stadsecoloog, een bioloog en een hovenier, die praktische tips kan geven over bijvoorbeeld tuinen. Quist vertelt daar ook al wat meer over: „Laat je tuin wat rommeliger. Op die plantjes tussen de tegels komen ook insecten af. En als je een tuin opnieuw wilt inrichten, trek dan niet alles eruit. Het duurt heel lang voordat een ecosysteem zich heeft opgebouwd. Dus begin met wat er al is.”

Dit zijn kleine voorbeelden van wat mensen zelf kunnen doen, benadrukt Quist. „Als het gaat om grote veranderingen dan zijn overheden heel belangrijk.” Hij zucht even als de formerende partijen ter sprake komen, die afgelopen week een hoofdlijnenakkoord hebben gesloten. „Tja. Het is heel demotiverend dat er mensen met zo veel macht helemaal niet geïnteresseerd zijn in biodiversiteit. In Wageningen is dat wel anders.” Hij erkent dat de universiteit misschien in een bubbel leeft. „Maar vanuit mijn bubbeltje wil ik dan wel heel hard tegengeluid laten horen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer