UM probeert deze week te beslissen over banden met Israël
De Universiteit Maastricht (UM) streeft ernaar deze week nog een beslissing te nemen over hoe zij wil omgaan met instellingen in conflictgebieden in de wereld, te beginnen in Israël. Dat heeft een woordvoerder van de UM maandag laten weten. Helemaal zeker is het niet dat deze termijn gehaald wordt, dat hangt af van het afronden van de medezeggenschap en de besluitvorming, aldus de woordvoerder. „Maar in elk geval zo snel mogelijk”, zei hij.
Afgelopen vrijdag voerde het college van bestuur van de UM overleg met de universiteitsraad over de banden met instellingen in conflictgebieden zoals Israël en Gaza. Geconcludeerd werd dat gesprekken nodig zijn met instellingen die mogelijk betrokken zijn bij schendingen van internationaal recht. Zo’n gesprek met instellingen in het buitenland die de fout in gaan kan consequenties hebben, aldus het college van bestuur. Over die mogelijke consequenties werd vrijdag tijdens de vergadering van de universiteitsraad gediscussieerd.
De universiteit heeft een arts op afroep klaarstaan om medische hulp te geven aan de vijf hongerstakers in een tentenkamp van pro-Palestijnse studenten in een tuin van een faculteitsgebouw vlak bij het Vrijthof. De hongerstakers stellen dat het slecht gaat met een van hen, een Franse student cultuurwetenschappen. Hij zou hebben aangeboden zijn hongerstaking dinsdag te beëindigen, mits de UM die dag een definitief besluit neemt over het doorsnijden van banden met Israël. Maar die garantie kan de universiteit niet geven.
De andere vier hongerstakers voelen zich naar eigen zeggen moe en zwak. Sinds de hongerstaking afgelopen donderdag begon, zijn ze naar eigen zeggen tussen de 2 en 4 kilo afgevallen. De vijf, onder wie twee Joodse studenten, willen met hun actie kracht bijzetten aan de eis van pro-Palestijnse studenten. Die willen dat de universiteit Maastricht alle banden met Israëlische instellingen verbreekt. Sinds vorige week maandag hebben enkele tientallen studenten een tentenkamp opgeslagen in de tuin van een faculteit vlak bij het Vrijthof.
De studenten laten in een brief aan de universiteit weten geen zin meer te hebben in gesprekken met bestuurders. Die gesprekken bleken volgens hen tot nog toe steeds teleurstellend. Maar volgens de woordvoerder van de universiteit is de UM steeds bereid tot overleg, en is dat de afgelopen weken en maanden ook vaker gebeurd. „Maar we kunnen die gesprekken niet steeds op hun voorwaarden voeren”, zei hij. „It takes two to tango.”