Dieet helpt slechts kleine groep
Een dieet helpt slechts een kleine groep te zware mensen. Voor veruit de meeste zwaarlijvigen zijn andere maatregelen, zoals gedragstherapie, nodig om de zozeer verlangde slanke lijn te veroveren.
Dat blijkt uit een onderzoek waarop de Nijmeegse geestelijk gezondheidskundige M. Ouwens op 10 maart aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert. Volgens Ouwens is lijnen voor heel veel mensen met overgewicht juist contraproductief. Het gevaar is niet denkbeeldig dat het vermageringsdieet uiteindelijk juist tot overeten en dus nog meer gewicht leidt.
Ouwens deed testen met ruim vierhonderd willekeurige vrouwen, die tijdens het onderzoek niet op dieet waren. „Het is bekend dat veel vrouwen zogenoemde emotionele eters zijn, die gevoelens van onbehagen wegeten met iets lekkers. Mannen horen vaker bij de groep externe eters, mensen die de verleiding van uitgestald lekkers niet kunnen weerstaan. Uit mijn testen is gebleken dat mensen die opvallend veel aten uit beide groepen afkomstig waren. Overeten treedt dus op bij emotionele en externe eters en daarom zullen zij weinig baat hebben bij een vermageringsdieet".
Overgewicht is een toenemend volksgezondheidsprobleem. Met campagnes probeert de overheid al geruime tijd om mensen te motiveren hun overgewicht aan te pakken. „Maar nu staat vast dat alle soorten diëten alleen nuttig zijn voor mensen, die niet tot de emotionele of externe eters behoren. Die vallen af door een dieet te volgen. Voor de rest, en dat is het overgrote deel van de zwaarlijvigen, heeft alleen een dieet geen of zelfs tegengesteld resultaat", aldus de promovenda.
Ouwens denkt dat cognitieve gedragstherapie wel succesvol kan zijn. Hoe dat precies moet worden aangepakt, moet volgens haar nog nader worden onderzocht. In het buitenland zijn al wel enkele onderzoeken gaande onder kinderen met obesitas, maar in Nederland nog niet.
„In de vrouwenbladen zie je wel af en toe tips en adviezen om af te vallen buiten een dieet om. Zoals een cadeautje kopen als je je niet goed voelt in plaats van een gebakje. Of boodschappen doen met een volle maag. Maar blijkbaar slaat dat nog niet voldoende aan. Er moet volgens mij veel meer nadruk worden gelegd op de zin en onzin van afslankdiëten, zodat meer te zware mensen te weten komen dat ze wel iets aan hun overgewicht kunnen doen. Het zoveelste dieet zal de emtionele en externe eters niet helpen, maar wel nagaan wanneer en waarom ze veel eten en dan dat gedrag aanpakken".