Binnenland

Monument Sinti en Roma onthuld in Westerbork, 80 jaar na razzia

In de Hoofdstraat in Westerbork wordt donderdag een monument onthuld ter nagedachtenis aan Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd. Dat gebeurt precies tachtig jaar nadat bij een grote razzia onder die gemeenschap in Nederland honderden Roma en Sinti werden opgepakt en naar kamp Westerbork vervoerd. Bij de onthulling van het monument zijn ook nabestaanden aanwezig.

ANP
16 May 2024 03:32Gewijzigd op 16 May 2024 12:32

Voorafgaand aan de onthulling is er een besloten bijeenkomst in een restaurant in het dorp, waarbij onder anderen de Drentse commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, historicus Dirk Mulder en Heidi Weiss aanwezig zijn. Weiss is de dochter van Lalla Weiss, die de Roma- en Sinti-gemeenschap in Nederland vertegenwoordigt.

Het monument is gemaakt door kunstenares Ayla Corstanje-Uncu, die zelf opgroeide in een Sinti-familie en in haar kunst vaker het lot van Sinti en Roma in de Tweede Wereldoorlog verbeeldt. Bij de onthulling houdt burgemeester Jan Zwiers van de gemeente Midden-Drenthe, waar Westerbork onder valt, een toespraak.

In mei 1944 kreeg de Nederlandse politie van de Duitse bezetter de opdracht om alle mensen op te pakken „die het kenmerk der zigeuners bezitten”, zo meldt Herinneringscentrum Kamp Westerbork op zijn website. Uiteindelijk werden op 16 mei 578 mensen opgepakt en naar Westerbork vervoerd. Een deel van hen werd kort na aankomst vrijgelaten, maar op 19 mei 1944 werden meer dan 240 Sinti en Roma van Westerbork naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Onder hen waren de families Meinhardt en Weiss, voor wie tijdens de onthulling van het nieuwe monument in Westerbork extra aandacht zal zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer