Binnenland

Europees referendum definitief op 1 juni

Het referendum over de Europese Grondwet wordt op woensdag 1 juni gehouden. Dat zijn de Referendumcommissie en minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing overeengekomen.

ANP
23 February 2005 15:21Gewijzigd op 14 November 2020 02:16

De datum biedt de gemeenten voldoende ruimte om de volksraadpleging voor te bereiden, aldus een mededeling van de commissie woensdag. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken hebben al laten weten geen probleem te hebben met de datum.

Het referendum biedt de Nederlandse bevolking de mogelijkheid de Eerste en Tweede Kamer te adviseren om al dan niet in te stemmen met het tweede Verdrag van Rome, ook wel de Europese Grondwet genoemd. Stemgerechtigden krijgen de vraag voorgelegd: „Bent u voor of tegen instemming door Nederland met het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa”. Het is de eerste keer in de Nederlandse parlementaire geschiedenis dat er een nationaal referendum wordt gehouden.

Voorzitter prof. C. Kortmann van de Referendumcommissie zei woensdag dat zijn commissie een „feitelijke, objectieve en onafhankelijke” samenvatting zal maken van ongeveer tien pagina’s van de ruim driehonderd pagina’s van de grondwet. Die samenvatting krijgt elke Nederlander tegelijkertijd met de oproepkaart gratis in de brievenbus.

Kortmann zei dat zijn commissie 1 juni als datum heeft gekozen omdat „we het tempo erin moeten houden. Bij langer uitstel kan de zaak verwateren”. Ook wilde de commissie niet te dicht tegen de zomervakantie en het zomerreces van de Tweede Kamer aan zitten.

Hij ontkende dat de commissie onder druk van de regering zou hebben besloten tot 1 juni in plaats van 29 juni. Die beschuldiging heeft het Comité Grondwet Nee geuit. De regering zou bang zijn dat de grote Nederlandse nettobijdrage aan de EU, half juni op de agenda van een EU–top, de campagne voor het referendum negatief zou beïnvloeden. Kortmann: „Je komt in het leven vele beschuldigingen tegen, maar het merendeel is godzijdank gebaseerd op drijfzand”.

Voor– en tegenstanders van de grondwet kunnen de commissie om een subsidie vragen. Voor ieder kamp is een bedrag van 400.000 euro beschikbaar. Het plafond per project ligt op 40.000 euro. Daarnaast heeft de commissie de beschikking over een subsidiebedrag van 200.000 euro voor neutrale initiatieven met een plafond per project van 20.000 euro.

Als in de campagne partijen complete onzin verkondigen over de grondwet, zal de commissie geen subsidie intrekken, maar de onjuiste beweringen op haar eigen website corrigeren.

Aanvragen voor een subsidie moeten voor 15 maart bij de commissie zijn ingediend. De commissie wil voor 15 april antwoord geven op alle aanvragen. Alle informatie van de commissie is te vinden op de website www.referendumeuropesegrondwet.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer