Demonstranten bij universiteiten maken zich op voor nieuwe dag
Honderden demonstranten betraden maandagmiddag het ABC-gebouw van de Universiteit van Amsterdam op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad. Na enkele uren werd het protest beëindigd door de ME. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.
Advertentie
De universiteiten en hogescholen in Nederland hebben dinsdag hun gezamenlijke regels voor protesten gepubliceerd. Een groot deel ervan was in de afgelopen dagen al bekend geworden. Zo willen de instellingen niet onderhandelen met demonstranten die hun gezicht bedekken.
Demonstreren zelf mag, benadrukken de hogescholen en universiteiten. „Kennis en kritische geluiden zijn het kloppend hart van universiteiten en hogescholen. Daarbij horen inhoudelijke debatten en ook de mogelijkheid om te protesteren”, melden de overkoepelende organisaties Universiteiten van Nederland en de Vereniging Hogescholen.
Overnachten op een campus mag niet, staat in de richtlijnen. Toch mochten demonstranten in de afgelopen dagen op meerdere universiteiten de nacht doorbrengen. Het bezetten van gebouwen is niet toegestaan. Instellingen kunnen demonstranten vragen om zich te legitimeren.
Het Gelderse Statenlid Paul Smits (GroenLinks) legt zijn functie als vicefractievoorzitter van GroenLinks neer. Smits werd begin vorige week opgepakt bij protesten bij de Universiteit van Amsterdam tegen de oorlog in Gaza. Hij gaat wel verder als Statenlid.
Smits was bij de pro-Palestijnse demonstratie vorige week maandagavond, bij de Roeterseilandcampus van de UvA. Daar werden 169 mensen gearresteerd. Een van hen was Smits.
Fractievoorzitter Charlotte de Roo van GroenLinks Gelderland liet eerder al weten met Smits in gesprek te gaan over het voorval. „Voor GroenLinks staat het buiten kijf dat onze vertegenwoordigers het gezag respecteren en gehouden zijn aan de regels van de wet”, meldde zij. De fractie sprak met Smits „over zijn handelen als activist en hoe zich dit verhoudt tot zijn rol als gekozen volksvertegenwoordiger”.
De uitkomst van dat gesprek, dat maandag plaatsvond, is dat Smits stopt als vicefractievoorzitter in Provinciale Staten. Zowel zijn „politieke werk voor GroenLinks in de Staten” als zijn „maatschappelijke inzet voor rechtvaardigheid” gaat hem „zeer aan het hart”, aldus Smits. „Op het moment dat de ene rol mijn functioneren in de andere rol bemoeilijkt, is het goed om een pas op de plaats te maken.”
Pro-Palestijnse demonstranten hebben in diverse steden de nacht doorgebracht in hun tenten die ze hadden opgezet bij universiteiten. In Nijmegen zijn op het terrein van de Radboud Universiteit volgens een woordvoerder van de organisatie zo’n zestig mensen blijven slapen. „De sfeer is goed, iedereen heeft lekker geslapen. We hebben net ontbijt gekregen van een actiegroep in Nijmegen.”
Op het grasveld staan nu zo’n 35 tenten, vertelde hij. De studenten en medewerkers zijn bezig met een programma voor deze tweede protestdag. „Met speeches, een voorstelling, leesgroepen en discussies. We hopen weer veel studenten te ontvangen.”
De betogers hebben na maandagavond niets meer gehoord van de universiteit. „In het laatste contact gaven ze het advies om te vertrekken, dat hebben we niet gedaan. We zullen vandaag wel weer van ze horen”, zegt de woordvoerder. De demonstranten willen pas vertrekken als hun eisen zijn ingewilligd. Behalve het verbreken van de banden met Israël willen de betogers ook dat de universiteit „de genocide in Gaza” veroordeelt en Palestijnse studenten en universiteiten steunt.
Na een zogenoemde walk-out, uit protest tegen de aanpak van de demonstraties van afgelopen week, verrezen er maandag bij meerdere universiteiten in het land tentenkampen.
Bij de Rijksuniversiteit Groningen is het dinsdagochtend rustig. Een verslaggever van het ANP zag zo’n twintig mensen en enkele tentjes. Ook in Eindhoven en Maastricht hebben de demonstranten de nacht doorgebracht bij de universiteit.
Op de Roeterseilandcampus op de Universiteit van Amsterdam (UvA) is de schoonmaak bezig na het onrustige einde van de demonstratie maandag. Een verslaggever ter plaatse ziet dat schoonmakers het ABC-gebouw worden binnengelaten. Andere mensen mogen het pand niet in. Op straat is al veel opgeruimd, op een verdwaald politielint na.
Alle campussen van de UvA blijven dinsdag en woensdag dicht, op uitzondering van de faculteiten geneeskunde en tandheelkunde. Het College van Bestuur (CvB) nam de beslissing, omdat het de veiligheid van de mensen op de universiteitslocaties niet kan garanderen. De afgelopen week zijn op meerdere locaties van de UvA demonstraties geweest.
Het gaat om pro-Palestijnse betogers, die willen dat de universiteit alle banden verbreekt met Israëlische instituten die deelnemen aan „genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk en hun land”.
Het CvB benadrukt dat de demonstratie van maandag bij de Roeterseilandcampus „ordelijk” is verlopen, maar dat de sfeer na afloop, rond 14.00 uur, onmiddellijk omsloeg toen in het zwart geklede en gemaskerde mensen het pand binnengingen. Die groep heeft vernielingen aangericht in het ABC-gebouw. De UvA heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk en vernieling.
Geert ten Dam, voorzitter van het CvB, zei dinsdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat de UvA niet meer in gesprek gaat met actievoerders. „Wij gaan de gesprekken wel vervolgen, maar dat doen we met onze eigen mensen en binnen onze normale, gewone overlegstructuur”, legt Ten Dam uit. „Wij gaan niet meer praten met actievoerders en wij gaan ook niet meer om tafel zitten met mensen die gezichtsbedekkende kleding dragen. Dat hebben wij vorige week alleen gedaan in een uiterste poging om te de-escaleren.”
Vorige week werd een tentenkamp op Roeterseiland door de politie ontruimd. Daarop trok de groep demonstranten naar het Binnengasthuisterrein, waar ze een gebouw bezetten. Dat werd woensdag door ME ontruimd. In het gebouw op het Binnengasthuisterrein is voor ongeveer 1,5 miljoen euro aan schade aangericht, meldde de UvA vorige week.
Alle campussen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijven dinsdag en woensdag dicht nadat er meerdere demonstraties zijn geweest, meldt de universiteit maandagavond. Het College van Bestuur (CvB) kan momenteel „geen verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid” van de mensen op de locaties van de universiteit. Er vindt de komende twee dagen dus geen onderwijs plaats op de UvA.
Voor de faculteiten geneeskunde en tandheelkunde geldt een uitzondering omdat zij les krijgen in ziekenhuizen en klinieken. De UvA meldt ook dat niet van docenten verwacht wordt dat ze op deze korte termijn kunnen overschakelen op onlineonderwijs.
Het CvB benadrukt dat de demonstratie van maandag bij de Roeterseilandcampus „ordelijk” is verlopen, maar dat de sfeer na afloop, rond 14.00 uur, onmiddellijk omsloeg toen in het zwart geklede en gemaskerde mensen het pand binnengingen. Die groep heeft volgens de universiteit „moedwillige” vernielingen aangericht. Tegen hen heeft de UvA aangifte gedaan.
Het college is „geschokt over de manier waarop een vreedzaam protest is gekaapt door gewelddadige elementen”, staat in de verklaring van de universiteit. „Het is onaanvaardbaar dat mensen die op de UvA werken of studeren belaagd en bedreigd worden en hun werk- of studieplek moeten verlaten. Niemand heeft zoveel gelijk dat dit gedrag geoorloofd is.”
In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Dat ziet een ANP-verslaggever op de 6e verdieping van het gebouw. Daar zetelt het College van Bestuur van de universiteit. Dat was niet aanwezig toen de demonstranten binnendrongen.
Ramen, schermen en muren zijn beklad met rode en zilveren verf. Er zijn leuzen als ‘Free Gaza’ en ‘Stop Genocide’ te lezen. Schermen en koffiezetapparaten zijn vernield en er ligt veel troep. Verder zijn stoelen en andere meubels overhoop gehaald en zijn er meerdere barricades opgeworpen.
Jaap Weijermans, hoofd integrale veiligheid van de UvA, meldt dat er „heel veel” schade is. Volgens hem hebben de studenten die demonstreerden zich „keurig” gedragen en zich aan alle afspraken gehouden. Maar daarna kwam volgens Weijermans een groep het pand binnen „gehold” met mogelijk zwarte maskers en kleding die vernielingen heeft aangericht.
Ook in de hal van het gebouw waren vernielingen aangericht. Net na de ingang was een barricade opgeworpen van meubilair. Ook hadden demonstranten tentjes in de hal neergezet en waren teksten op de muren geschreven.
Bij de pro-Palestijnse demonstraties van vorige week werd voor 1,5 miljoen euro schade aangericht, schat de UvA. De betogers willen dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt.
De pro-Palestijnse betogers bij de Rijksuniversiteit Groningen mogen daar de nacht doorbrengen. Het protest wordt toegestaan zolang het vreedzaam is en er geen hinder is voor het verkeer. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Volgens de gemeente vindt het protest plaats op openbaar terrein.
Burgemeester Koen Schuiling laat via zijn woordvoerder weten dat er opnieuw wordt gekeken naar ingrijpen wanneer er wanordelijkheden gebeuren.
Enkele honderden demonstranten staan op een plein aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat bij het Harmoniecomplex van de universiteit. Ze zwaaien met Palestijnse vlaggen en hebben kartonnen borden. Ook staan er ongeveer vijftien tenten. De betogers willen, net als medestanders in andere steden, dat de universiteit de banden met academische instellingen in Israël verbreekt om de oorlog in de Gazastrook.
Op een terrein van de Maastricht University zitten maandag aan het begin van de avond nog steeds enkele honderden pro-Palestijnse demonstranten. Ze zijn van plan er te overnachten. Het bestuur van de universiteit overlegt met hen. Dat kan volgens een woordvoerder nog wel enkele uren duren.
De demonstranten zitten bij een gebouw van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen aan de Grote Gracht, niet ver van het Vrijthof. Ze hebben spandoeken en Palestijnse vlaggen opgehangen. Op het terrein wordt gezongen en gedanst. Er klinkt muziek, waaronder het Italiaanse verzetslied Bella Ciao, en er zijn toespraken. Ook hielden de aanwezigen een minuut stilte „voor de martelaren”.
Het pro-Palestijnse protest begon vreedzaam, maar na een tijdje maakten demonstranten de aanwezige verslaggevers het werk onmogelijk. Lenzen van camera’s werden afgedekt met Palestijnse vlaggen en zeilen, er werd geduwd en demonstranten eisten het vertrek van de media. Ook daarna werden media op afstand gehouden. De universiteit zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het gedrag van demonstranten op haar terrein. „Wij gaan normaal met de media om. Wat zij doen is niet aan ons.”
Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever ter plaatse. Dat gebeurde buiten het pand van de universiteit op het moment dat de betogers werden teruggedrongen door de politie. De politie kan niet zeggen of er iemand is opgepakt.
Het wordt momenteel rustiger bij de Roeterseilandcampus. Het lijkt erop dat de betogers straks in een mars richting het Oosterpark gaan.
Eerder op maandag gingen demonstranten het UvA-gebouw binnen. Het is onduidelijk of er nu nog actievoerders in het pand zijn.
Advertentie
De mobiele eenheid van de politie dringt betogers van het pro-Palestijnse studentenprotest op de Roeterseilandcampus in Amsterdam een stuk naar achteren. Hierbij zijn ook enkele betogers geslagen, ziet een verslaggever van het ANP.
Er klinkt veel geschreeuw en gegil terwijl de ME met de wapenstokken uithaalt. Het is onbekend of er nog betogers in het pand zijn, of dat ze allemaal naar buiten zijn gegaan.
Op het veld staan zo’n tien tenten en volgens de woordvoerder staan er „enkele tientallen” demonstranten omheen. Op beelden van Eindhoven Student Encampment op social media is te zien dat er ook Palestijnse vlaggen zijn opgehangen. De universiteit is met de betogers in gesprek, en houdt ook contact met de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie). Ze mogen er niet overnachten.
Eerder op de dag deden tientallen studenten en universiteitsmedewerkers mee aan een zogeheten ‘walk-out’, uit protest tegen de aanpak van de demonstraties van afgelopen week. De demonstraties in verschillende studentensteden waren gericht tegen de oorlog in Gaza en de banden van universiteiten met Israëlische instituten en bedrijven die hiervan protesteren. Ook in Maastricht, Groningen en Nijmegen zijn op de universiteitsterreinen tentjes opgezet.
Naast studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen zijn ook enkele tientallen medewerkers betrokken bij het pro-Palestijnse protest. Volgens Anya Topolski, universitair hoofddocent filosofie, hebben de studenten het recht om te demonstreren. „Desnoods vormen wij een schild als er geweld gebruikt wordt.”
Tientallen universiteitsmedewerkers roepen volgens haar het college van bestuur al sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza op stelling te nemen tegen het geweld door Israël. „Gisteravond laat zijn ze met een statement gekomen. Dat is een eerste stap, al vraag ik me wel af waarom het 6,5 maand heeft moeten duren”, zegt Topolski, die zelf Joods is. „We moeten nu verder in gesprek.”
De Mobiele Eenheid (ME) van de politie is het pand op de Roeterseilandcampus van de UvA binnengevallen om studenten die daar binnen zijn en weg willen op te halen, zegt een politiewoordvoerder. Er is geen sprake van een ontruiming van het universiteitsgebouw.
De Mobiele Eenheid (ME) is om 15.25 uur het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) binnengevallen op de Roeterseilandcampus. Daar was sinds maandagmiddag een protest gaande, demonstranten hadden verschillende ingangen gebarricadeerd.
De politie riep demonstranten enkele minuten voor de inval op om het pand vrijwillig te verlaten. Die oproep klonk ook in het universiteitsgebouw.
Demonstranten die zich tegen de media keren zitten daarmee hun eigen boodschap in de weg. Dat zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), tegen het ANP in reactie op een confrontatie tussen journalisten en studenten in Maastricht maandagmiddag. Dit gebeurde bij een demonstratie voor het universiteitsgebouw aan de Minderbroedersberg.
„Het is jammer om te zien, want we strijden allemaal voor hetzelfde belang, namelijk dat we een vrije samenleving willen hebben”, reageert Bruning. „Dit doet gewoon afbreuk aan het hele grondrecht wat ze daar aan het uitoefenen zijn. Dat grondrecht hangt samen met andere grondrechten; je moet je mening kunnen uiten, maar daar ook verslag van kunnen doen. Als ze dat dwarsbomen, dan zitten ze hun eigen boodschap in de weg.”
Studenten die in Maastricht protesteren tegen de oorlog in Gaza deden dat aanvankelijk vreedzaam, maar riepen later „media out!” en maakten de aanwezige verslaggevers het werk onmogelijk. Lenzen van camera’s werden afgedekt met Palestijnse vlaggen en zeilen, er werd geduwd en het vertrek van de media werd geëist. Veel media hebben zich inmiddels daadwerkelijk teruggetrokken van het terrein.
Vorige week riep de NVJ demonstranten bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) al met klem op om journalisten onbelemmerd hun werk te laten doen. Volgens de vakbond hebben meerdere journalisten bij de pro-Palestijnse protesten te maken gekregen met „intimidatie, bedreigingen en zelfs fysiek geweld”. „Van journalisten blijf je af”, zei NVJ-bestuurslid Sander ’t Sas toen.
Alle universiteiten moeten „gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei de demissionaire bewindsman: „Een lijn trekken van hoe ze omgaan met demonstraties, wat wel en wat niet geaccepteerd wordt, is ook goed voor politie, OM en burgemeesters om te weten wanneer en hoe ze kunnen ingrijpen.”
Bij het bepalen van die lijn ziet Dijkgraaf ook voor zichzelf een rol weggelegd. „Een van de dingen die je als minister kan doen, is mensen bij elkaar brengen.” Later op maandag heeft hij nog een extra overleg met universiteitsbestuurders over de protesten. „De universiteiten hebben ook aangegeven met een demonstratieprotocol te komen. Wat mij betreft, komt het er echt zo snel mogelijk. Want ik denk dat we allemaal gewoon helderheid nodig hebben.”
Op meerdere universiteiten zijn maandag opnieuw protesten tegen de banden van de onderwijsinstellingen met Israël, en tegen de aanpak die de universiteiten bij eerdere protesten hanteerden. In Utrecht, Den Haag, Wageningen, Eindhoven en Nijmegen deden studenten mee aan ‘walk-outs’ waarbij ze universiteitsgebouwen uitliepen. In Amsterdam drongen honderden studenten een gebouw binnen en probeerden daar een ingang te blokkeren.
Dijkgraaf vindt dat universiteiten moeten proberen „al die emoties” te „kanaliseren”, zodat de discussie over Israël in de collegezaal gevoerd kan worden. „Ik zou het liefst zien dat dit gesprek gaat plaatsvinden binnen de universiteit zelf. Daar kan je echt op grond van de inhoud en de expertise die er is elkaar verder helpen.”
In het ABC-gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus hebben demonstranten verschillende gangen gebarricadeerd. Een van de plekken waar ze tot zijn doorgedrongen is de gang waar het College van Bestuur van de universiteit huisvest, is te zien op beelden van een ANP-fotograaf.
In de centrale hal van het ABC-gebouw ziet een ANP-verslaggever dat grote plantenbakken, tafels en stoelen naar de uitgang van het gebouw worden geschoven.
Een verslaggever van AT5 stond in de vleugel van het College van Bestuur, maar vertrok om de agressieve sfeer. De UvA zegt dat het gebouw inmiddels is gesloten.
De Mobiele Eenheid (ME) van de politie staat paraat in de omgeving van de Roeterseilandcampus van de UvA. Er is nog geen sprake van dat de ME op gaat treden. De Amsterdamse driehoek overlegt maandagmiddag even na 14.30 uur nog over de ontstane situatie.
De mensen die op een plein bij de Rijksuniversiteit Groningen demonstreren, mogen daar voorlopig blijven staan. De zogenoemde driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) heeft „beoordeeld dat het protest op dit moment kan worden toegestaan, zolang de bereikbaarheid niet in het geding is”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
De gemeente is met de demonstranten in gesprek „om te horen wat hun plan is”. Bij het protest zijn enkele tenten neergezet. De universiteit wil niet dat de betogers er gaan overnachten. Als de demonstranten dat wel willen, „moet de driehoek een nieuwe beoordeling maken”, aldus de gemeente.
De pro-Palestijnse demonstranten staan op een plein aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in het centrum van Groningen, vlakbij het Harmoniecomplex van de universiteit.
De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft aangifte gedaan om de demonstratie die momenteel gaande is op de Roeterseilandcampus. „Het gebouw is gesloten, daar zitten momenteel mensen in”, zegt een woordvoerder van de universiteit. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie) overlegt momenteel over de ontstane situatie.
Uit voorzorg sluit de UvA maandagmiddag ook de deuren van het Maagdenhuis. Eerder op de dag opende de universiteit weer na enkele dagen sluiting om uit de hand gelopen demonstraties vorige week.
In Utrecht hebben enkele honderden studenten meegedaan aan de zogeheten ‘walk-outs’ die maandagochtend in diverse studentensteden begonnen. Studenten verlieten rond de klok van 11.00 uur onder meer de universiteitscampus aan de Drift in het centrum van Utrecht en het Science Park, zag een ANP-verslaggever. Ook enkele medewerkers van de universiteit doen mee aan de actie. Er is weinig zichtbare politie aanwezig.
Op het plein voor het Bestuursgebouw verzamelden zich rond de klok van 12.00 uur enkele honderden demonstranten. Daar waren ook studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht bij aanwezig. Een spreker riep: „What do we want?” (wat willen wij), waarop de demonstranten terugriepen: „Boycot”. Na de speeches volgde een sit-in, waarbij alle aanwezige demonstranten op de grond gingen zitten.
Sommige demonstranten droegen een Palestijnse vlag bij zich en scandeerden onder andere ‘cut the ties’ (verbreek de banden). Daarmee doelden zij op de banden die universiteiten in Nederland hebben met Israëlische instituten. Een aantal sprekers eiste opnieuw dat de UU de banden doorsnijdt en dat het politieoptreden tegen de demonstranten „onacceptabel” is, hoorde een ANP-verslaggever.
Ook riepen de demonstranten ‘free, free Palestine’ en ‘students united will never be defeated’ (verenigde studenten zullen nooit verslagen worden). Nederlandse leuzen kwamen eveneens voorbij, zoals ‘UU schande, bloed aan je handen’, verwijzend naar de Universiteit Utrecht.
Margot van der Starre, vicevoorzitter van het college van bestuur van de universiteit, zei tegen de demonstranten dat ze het politiegeweld van vorige week betreurt en dat de universiteit de regels volgt, zodat iedereen op de universiteit veilig is. Daarop reageerden demonstranten met ‘shame on you’ (schaam je) en vroegen zij om excuses.
De universiteit is bezig met het opstellen van een lijst met instellingen waarmee zij banden heeft. Demonstranten reageerden dat dat te laat is. Van der Starre beloofde om dinsdag met demonstranten in gesprek te gaan.
Een van de aanwezige studenten wil dat de universiteit de banden met Israël verbreekt. „De universiteit waar ik studeer en geld aan betaal, kiest ervoor samen te werken met Israël. Zij bepalen dat voor mij, terwijl ik daar niet achter sta.” Ook vindt ze dat de politie te hard heeft ingegrepen bij de protesten in Utrecht vorige week. „Die demo was vreedzaam.” Ze wil dat Van der Starre excuses aanbiedt voor het politieoptreden. „Zo moeilijk is dat niet.”
Even na 14.00 uur waren de meesten vertrokken.
Verschillende pro-Palestijnse protestgroepen stellen op sociale media dat universiteiten in Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen, Maastricht en Groningen bezet zijn. Dit volgt op verschillende zogeheten ‘walk-outs’ eerder op maandag.
Maandagmiddag betraden honderden demonstranten een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad. De UvA vraagt mensen die niets met de protestactie te maken hebben het pand te verlaten.
Op sociale media is te zien dat betogers een gebouw van Maastricht University binnenlopen. Daarnaast is op beelden online te zien dat buiten tenten zijn opgezet. Ook de groep Nijmegen Student Encampment zegt de Radboud Universiteit te hebben bezet. Eindhoven Student Encampment stelt hetzelfde over de TU Eindhoven op sociale media. Op beelden is te zien dat buiten tenten zijn opgezet.
Een ANP-verslaggever ziet zo’n vijftig tot honderd demonstranten op het plein voor het Harmoniecomplex van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij hebben tentjes neergezet en sommige mensen hebben slaapzakken bij zich. De betogers roepen leuzen als „Free Gaza” en „there’s only one solution, student staff revolution”. De demonstranten zijn het universiteitsgebouw vooralsnog niet binnengegaan.
Demonstranten in het ABC-gebouw van de UvA op de Roeterseilandcampus in Amsterdam proberen meubilair zoals stoelen en banken naar buiten te slepen, ziet een ANP-verslaggever. Daarbij worden de demonstranten tegengehouden door de aanwezige beveiliging.
In het gebouw zijn enkele honderden demonstranten binnengedrongen, na een protest dat maandagochtend buiten het gebouw begon. De zogeheten ‘walk-out’ is een protest tegen de aanpak van de eerdere demonstraties van studenten tegen de oorlog in Gaza vorige week.
In het gebouw hebben studenten ook tentjes opgezet. Het is nog niet duidelijk wat er precies verder gaat gebeuren. De Universiteit van Amsterdam heeft mensen die niks met de demonstratie te maken hebben, opgeroepen het gebouw te verlaten. Er is politie aanwezig.
De Universiteit van Amsterdam (UvA) vraagt mensen in het pand op de Roeterseilandcampus die niets met de pro-Palestijnse protestactie te maken hebben, het gebouw te verlaten. De universiteit kondigt aan op korte termijn met een verklaring te komen.
Maandagmiddag betraden honderden demonstranten het zogeheten ABC-gebouw op de campus. Met welke intentie de demonstranten het pand betraden, is niet bekend. De centrale hal van het gebouw staat vol met demonstranten, ziet een ANP-verslaggever.
Eerder op maandag verzamelden enkele duizenden betogers zich op de Roeterseilandcampus. Onder hen waren studenten en medewerkers van de UvA. De actie richt zich op de aanpak van eerdere studentenprotesten van afgelopen week, tegen de oorlog in Gaza. De demonstranten willen dat universiteiten stoppen met de samenwerking met Israëlische instituten, en met bedrijven die ervan profiteren.
In Nijmegen hebben pro-Palestijnse demonstranten tentjes opgezet op het terrein van de Radboud Universiteit. „Wij blijven hier totdat de banden met Israël worden opgeschort”, zegt een woordvoerder van de organisatie tegen een verslaggever van het ANP. Er staan zeker zeventien tenten. Om het tentenkamp heen staan enkele honderden studenten en werknemers die eerder maandagochtend deelnamen aan de zogeheten walk-out bij de universiteit.
De deelnemers aan de walk-out hebben een spandoek bij zich waar in grote letters op staat geschreven ‘Uni cut the ties / breek de banden’. De demonstranten roepen ook leuzen als „Free Palestine” en „From the river to the sea, Palestine will be free”. Een aantal beveiligers kijkt toe bij het tentenkamp, ziet de ANP-verslaggever. Er hangt een banner met de eisen van de demonstranten. Behalve het verbreken van de banden met Israël willen de betogers ook dat de universiteit „de genocide in Gaza” veroordeelt en Palestijnse studenten en universiteiten steunt. De actievoerders gaan niet weg tot de eisen zijn ingewilligd, zeggen ze.
Voorafgaand aan de walk-out in Nijmegen was op de universiteit een lezing van de Joods-Israëlische antropoloog Maya Wind die in haar onlangs verschenen boek Towers of Ivory and Steel schrijft dat Israëlische universiteiten medeplichtig zijn aan de „genocide in Gaza”. Wind, die deze week op meerdere universiteiten in ons land spreekt, roept op tot een academische boycot van universiteiten in Israël. Ze noemde de studentenprotesten wereldwijd moedig.
Tussen de honderd en tweehonderd studenten hebben maandag in Maastricht gedemonstreerd tegen de oorlog in Gaza en voor de Palestijnse zaak. Ze maakten voor het universiteitsgebouw aan de Minderbroedersberg borden met opschriften als Stop Genocide en No to Gaza Massacre. Ook droegen ze Palestijnse vlaggen mee.
De actievoerders willen dat de universiteit Maastricht stopt met samenwerking met Israëlische universiteiten. De studenten trokken rond de middag vanaf de Minderbroedersberg door de binnenstad en zetten rond 12.30 uur zo’n vijftien tenten op in de tuin van het universiteitsgebouw aan de Grote Gracht in de Limburgse hoofdstad.
De actie van de veelal buitenlandse studenten verloopt vreedzaam. Wel zouden ze zich volgens enkele journalisten tegen de media keren, die ze ook niet te woord willen staan. Cameralieden en fotografen zagen zich gedwongen het terrein te verlaten, boze studenten probeerden hen het werk onmogelijk te maken. Volgens journalisten ter plaatse willen de actievoerders niet in beeld komen, dragen ze vaak bivakmutsen en sjaals, en verwijten ze de pers zaken verkeerd voor te stellen.
Bij de universiteit was niet direct iemand voor een reactie beschikbaar.
Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het gaat om het zogeheten ABC-gebouw. De demonstranten roepen leuzen zoals ‘our university’ (onze universiteit). Het is niet duidelijk met welke intentie de demonstranten het gebouw betreden.
Meerdere tenten zijn opgezet in de hal van het gebouw, ziet een ANP-verslaggever. De centrale hal van het gebouw, waar ook de rechtenfaculteit van de Amsterdam Law School zit, staat vol met demonstranten. Met een trommel wordt herrie gemaakt. Vuilniszakken vol kampeerspullen worden het gebouw binnengehaald en neergezet door mensen met gezichtsbedekkende kleding, aldus de verslaggever. Het protest wordt binnen voortgezet, ook door leuzen te scanderen en spandoeken en Palestijnse vlaggen op te hangen.
De politie zegt bij het protest aanwezig te zijn om ervoor te zorgen „dat de demonstratie veilig verloopt”. Onder meer de ‘vredeseenheid’ van de politie is aanwezig. „Dat is een speciale eenheid in Amsterdam die vooral in contact staat met deze demonstranten”, zegt de woordvoerder. De Universiteit van Amsterdam wilde nog geen inhoudelijke reactie geven.
Eerder op de dag verzamelden enkele duizenden demonstranten, bestaande uit onder meer studenten en medewerkers van de UvA, zich op de Roeterseilandcampus. Dat aantal slonk aan het begin van de middag tot enkele honderden demonstranten. De actie richt zich op de aanpak van eerdere studentenprotesten van afgelopen week, tegen de oorlog in Gaza. In diverse universiteitssteden, zoals Utrecht, Wageningen, Nijmegen, Groningen en Maastricht, vinden maandag demonstraties plaats. In sommige steden, zoals Eindhoven en Groningen, zijn tentenkampjes opgezet.
De demonstranten willen dat universiteiten de banden met Israëlische instituten verbreken, en met bedrijven die ervan protesteren.
Advertentie