Kerk & religieHirsi Ali

Ex-atheïste Hirsi Ali: Spijt dat ik christendom op een hoop heb gegooid met islam

Voormalig VVD-kamerlid en voorvechtster voor vrouwenrechten Ayaan Hirsi Ali heeft er spijt van dat ze het christendom op een hoop heeft gegooid met de islam.

11 May 2024 10:31Gewijzigd op 13 May 2024 08:07
Ayaan Hirsi Ali tijdens een bijeenkomst in Zwitserland, in 2022. beeld EPA, Anthony Anex
Ayaan Hirsi Ali tijdens een bijeenkomst in Zwitserland, in 2022. beeld EPA, Anthony Anex

Na haar bekering tot het christelijk geloof heeft ze ingezien dat de God van de Bijbel wezenlijk verschilt van de Allah uit de Koran. Tijdens een debat op 4 mei in New York met de atheïst Richard Dawkins zei ze: „Ik heb er wel spijt van het christendom met de islam te hebben verward. Ik ben schuldig aan het feit dat ik heb gezegd dat alle religies, alle percepties van God hetzelfde zijn en even schadelijk zijn, dus … Ik heb spijt gekregen van de schade die ik heb aangericht.”

Met deze opmerking blikte Hirsi Ali terug op de periode dat ze zichzelf als atheïste zag. Bijna twintig jaar lang behoorde ze tot de meest spraakmakende leden van het informele gezelschap van The New Atheists. Daartoe behoorden ook denkers als Dawkins, Sam Harris en Christopher Hitchens.

In november vorig jaar maakte Hirsi Ali met de publicatie van een essay bekend zich tot het christendom te hebben bekeerd.

De in 1969 in Somalië geboren Hirsi Ali groeide op binnen een streng islamitisch milieu. Daarvan nam ze, eenmaal volwassen, afscheid. Veel kritiek had ze op de onderdrukking van vrouwen binnen de islam.

Hirsi Ali zat van 2003 tot 2006 voor de VVD in het Nederlandse parlement. Nadien emigreerde ze naar de Verenigde Staten, waar ze nu werkt als onderzoekster aan Stanford University.

Liefde

Tijdens het debat met Dawkins in New York gaf Hirsi Ali aan dat het christendom gestempeld is door liefde. „Het christelijk geloof is het tegenovergestelde van de boodschap van de islam.  De boodschap van het christendom is een boodschap van liefde, en van verlossing. Het is een verhaal van vernieuwing en wedergeboorte. De stervende en wederopgestane Jezus is voor mijn geloof kenmerkend.”

Hirsi Ali deelde Dawkins mee dat het christendom haar „niet langer onzinnig in de oren klinkt. Het is heel logisch. En het is niet alleen heel logisch, het wordt ook geleid door de wijsheid van eeuwen”, zo zei ze. „Ik drijf er daarom niet de spot mee. Ik ben op mijn knieën gegaan om te zeggen: misschien hebben die mensen die altijd geloof hebben gehad iets wat wij, die het geloof hebben verloren, niet hebben."

Overigens liet Richard Dawkins afgelopen maand in een BBC-interview opnieuw weten dat hij zichzelf als „cultuurchristen” beschouwt. Hij noemde het christendom een „fundamenteel fatsoenlijke religie”, die veel beter is voor de samenleving dan de islam. Dawkins, die in 2006 het boek ”The God Delusion” publiceerde, zei verder dat hij dankbaar is dat het Verenigd Koninkrijk „in cultureel opzicht een christelijk land is”.

Meer over
Beste van RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer