Buitenland

Hongkongse rechtbank verbiedt protestlied

Een Hongkongs hof van beroep heeft ingestemd met een verbod op het protestlied Glory to Hong Kong, dat werd gebruikt bij prodemocratische protesten in 2019 en 2020. De regering had hierom gevraagd.

ANP
8 May 2024 09:16Gewijzigd op 8 May 2024 11:23
Een man in Hong Kong speelt het protestied ”Glory to Hong Kong”. Het lied is nu verboden. beeld AFP, Jayne Russell 
Een man in Hong Kong speelt het protestied ”Glory to Hong Kong”. Het lied is nu verboden. beeld AFP, Jayne Russell 

Het is de eerste keer dat een lied in Hongkong wordt verboden sinds de voormalige kolonie in 1997 door het Verenigd Koninkrijk werd overdragen aan China. Het lied bevat de bekende zin „Bevrijd Hongkong, revolutie van onze tijd”. Een lagere rechter had het verzoek van de regering vorig jaar juist afgewezen, omdat die zorgen had over de gevolgen voor onschuldige burgers die niets met het lied te maken hebben. De Hongkongse regering ging in beroep.

Nationale veiligheid

Rechter Jeremy Poon schrijft in het nieuwe vonnis dat de anonieme maker van Glory to Hongkong „het lied bedoeld had als een wapen en dat het dit ook is geworden” en dat het verbod bijdraagt aan het waarborgen van de nationale veiligheid. De advocaat van de regering heeft tijdens de rechtszaak verklaard dat het lied gelijkstaat aan „desinformatie en propaganda”. De regering hoopt Google met het verbod te overtuigen Glory to Hong Kong uit de zoekresultaten te verwijderen.

Beijing staat achter het verbod. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een „legitieme en noodzakelijke maatregel” die moet bijdragen aan het waarborgen van de nationale veiligheid. Critici beschouwen een verbod op Glory to Hong Kong als een nieuwe tegenslag voor de vrijheid van meningsuiting in Hongkong. De metropool heeft een aparte status binnen China. In 1997 werd voor vijftig jaar een principe van ‘één land, twee systemen’ ingevoerd.

Glory to Hong Kong dook in 2019 op tijdens massaprotesten tegen een wetsvoorstel dat uitleveringen aan China mogelijk zou maken. Het wetsvoorstel werd later door de regionale regering ingetrokken, maar de betogingen hielden aan. Ze stopten pas nadat de centrale regering in Beijing een omstreden veiligheidswet had ingevoerd. Prominente prodemocratische activisten zitten sindsdien vast of zijn naar het buitenland gevlucht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer