Hoogeveen krijgt eerste nieuwbouw met verwarming op waterstof
Netbeheerder RENDO mag waterstof gebruiken om nieuwbouwwoningen in Hoogeveen (Drenthe) te verwarmen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om een proef van minimaal vijftien jaar en het is volgens de toezichthouder de eerste keer dat waterstof in de nieuwbouw wordt gebruikt.
RENDO wil waterstof gebruiken voor de verwarming van tachtig tot honderd huizen in twee verschillende wijken in Hoogeveen. De nieuwbouwhuizen worden opgeleverd met een waterstofaansluiting, meldt de ACM.
Ook maximaal 18 bestaande woningen in Hoogeveen mogen meedoen aan de proef. De bewoners van die huizen mogen eerder stoppen met de proef en teruggaan naar aardgas, zegt de toezichthouder.
De prijs van waterstofgebruik in de bestaande huizen is gekoppeld aan de gasprijzen en in de nieuwbouwhuizen aan die van aardwarmte en zonnepanelen. De bewoners zijn dan niet duurder uit voor hun energiegebruik, aldus de toezichthouder.
Het is de derde keer dat de ACM goedkeuring geeft voor een proef met waterstof bij het verwarmen van bestaande huizen. Zo stemde de toezichthouder in 2022 in met een proef van netbeheerder Liander in het Gelderse Lochem en in juni vorig jaar met een test van Enexis in Wagenborgen in Groningen. De proef in Hoogeveen is groter en loopt langer.
Het demissionaire kabinet wil dat alle huizen in Nederland in 2050 van het gas af zijn. Daarvoor wordt doorgaans voor bijvoorbeeld warmtepompen gekozen. Met deze proeven kunnen netbeheerders volgens de toezichthouder ervaring opdoen met huizen verwarmen met waterstof.