Philips schikt voor 1,1 miljard aan claims in slaapapneu-affaire
Philips betaalt 1,1 miljard dollar aan Amerikaanse patiënten die zeggen letselschade te hebben opgelopen door Philips’ apparaten tegen slaapapneu. De schikking moet niet worden gezien als een schuldbekentenis, benadrukt het bedrijf.
Philips kwam in 2021 in de problemen door een grote terugroepactie voor miljoenen apparaten tegen slaapapneu voor thuisgebruik. Isolerend schuim kon bij die apparaten loslaten en patiënten konden dit inademen. Maandag maakte Philips bekend voor 1,1 miljard dollar (932,8 miljoen euro) aan claims te betalen.
De schikking zorgt ervoor dat Philips dit kwartaal een verlies maakt van 998 miljoen euro. Het bedrijf is bereid dat enorme bedrag te betalen omdat het zo de grootste rechtszaken in de affaire achter zich kan laten, liet directeur Roy Jakobs weten aan persbureau Bloomberg. Dergelijke rechtszaken hadden kunnen leiden tot nog veel hogere boetes.
Geen schulderkenning
Het geld is bedoeld voor Amerikanen die zeggen al letselschade te hebben door gebruik van de apparaten en voor mensen die nu nog geen klachten ervaren, maar vrezen dat dit in de toekomst wel kan gebeuren.
Ondanks de schikking blijft Philips ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de geleden schade. Hiervoor loopt in de VS nog juridisch onderzoek. Philips mag door een in januari getroffen schikking met toezichthouder FDA voorlopig nog geen nieuwe apneu- en ademhalingsapparaten verkopen in de VS. Ook in die schikking bekende het bedrijf geen schuld.
Beurswaarde gestegen
Ondanks de schikking van meer dan een miljard dollar en het daarbij komende verlies, doet Philips het goed op de Amsterdamse beurs. Het aandeel Philips stond maandagochtend na een vertraagde opening 33 procent hoger. Beleggers hielden rekening met hogere boetes en zijn daarom positief gestemd. „Het is een mooie dag. Philips zet vandaag een streep onder een deel van het verleden”, beaamt Gerben Everts, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters. „Beleggers hielden er rekening mee dat deze affaire de continuïteit van Philips in gevaar zou brengen. Dat is niet meer het geval. Dit bedrag is te overzien en kan door Philips uit eigen middelen betaald worden.”
„Dit bedrag is te overzien en kan door Philips uit eigen middelen betaald worden” - Gerben Everts, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters
Tijdens de affaire, die Philips de helft van haar beurswaarde kostte, werden ook aandeelhouders onjuist geïnformeerd. De VEB heeft daarom ook nog een schadeclaim bij het bedrijf liggen. „We wilden expliciet dat Philips eerst zou schikken met ziekenhuizen en patiënten, maar nu dat gebeurd is, is het momentum voor ons”, vertelt Everts. „In totaal is er 16 miljard euro schade geleden door beleggers. Binnenkort gaan we met Philips om de tafel zitten voor een schikking. Hoe hoog die gaat worden, kan ik niet voorspellen.”
Everts ziet de toekomst van Philips rooskleurig in. „Na het afhandelen van alle schadeclaims –dus ook die van ons– en het juridische onderzoek in de VS kan het bedrijf weer verder.”