Commissie maakt opzet parlementaire enquête corona iets compacter
De in februari gestarte parlementaire-enquêtecommissie naar de coronacrisis heeft de oorspronkelijke opzet van het onderzoek op onderdelen ietwat ingekort. Desondanks verschijnt het eindrapport naar verwachting niet voor eind 2026.
Hoofdmoot voor de commissie is en blijft het reconstrueren van het handelen van het kabinet en het in kaart brengen van de rol en het functioneren van de Tweede Kamer. Dat bleek woensdag uit een toelichting van commissievoorzitter en Kamerlid Daan de Kort (VVD).
Het maken van een internationale vergelijking van coronamaatregelen in Europese landen maakt niet langer deel uit van het voorstel, aldus De Kort. De commissie ziet ook af van een onderzoek waarbij de effectiviteit en de impact van de destijds genomen coronamaatregelen achteraf vastgesteld zouden worden. De vraag wat er „op de momenten van besluitvorming” wel en niet bekend was over de maatschappelijke impact van corona en van de maatregelen, waaronder over mogelijke nevenschade, blijft wel gewoon staan. Daarvoor wordt onder meer gekeken naar de adviezen van de planbureaus en adviesraden die destijds actief waren.
De Kort stelde verder dat de commissie het beslechten van medisch-inhoudelijke discussies niet ziet als onderdeel van haar opdracht. De vragen over de overheidscommunicatie gedurende de pandemie zijn ingekort, omdat andere instanties daar al onderzoek naar hebben gedaan.
Na een voorbereidingsfase begint de commissie vanaf december 2025 met het openbaar verhoren van hoofdrolspelers als premier Mark Rutte en oud-zorgminister Hugo de Jonge. Het eindrapport wordt december 2026 verwacht.
Behalve de VVD zijn ook GL-PvdA, PVV, NSC, BBB en FVD vertegenwoordigd in de commissie.