Binnenland

Coronacommissie Tweede Kamer wil eind 2026 rapport klaar hebben

Het onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de coronacrisis en het overheidsbeleid daarin, zal naar verwachting 32 maanden duren. Na een voorbereidingsfase begint de commissie vanaf december 2025 met openbare verhoren, van hoofdrolspelers als premier Mark Rutte en oud-gezondheidsminister Hugo de Jonge. Het rapport met alle bevindingen en conclusies zal dan in december 2026 klaar zijn, zo heeft de commissie bekendgemaakt in het onderzoeksvoorstel dat woensdag aan de Tweede Kamer is aangeboden.

ANP
24 April 2024 14:43Gewijzigd op 24 April 2024 15:48

De commissie kijkt onder meer naar de afwegingen die het kabinet in de periode tussen december 2019 en het voorjaar van 2022 heeft gemaakt en naar de effecten die de coronacrisis had op de samenleving. Er is ook aandacht voor de rol van adviseurs en deskundigen in de besluitvorming en hoe er is omgegaan met kritiek en critici. Ook het functioneren van de Tweede Kamer komt aan bod. Het doel van het onderzoek is om lessen te trekken voor een eventuele toekomstige gezondheidscrisis. Voorzitter van de commissie is VVD-Kamerlid Daan de Kort. Ook GroenLinks-PvdA, PVV, NSC, BBB en FVD zijn vertegenwoordigd in de commissie.

De sfeer in de commissie is tot dusver goed, zegt voorzitter De Kort. Wel benoemt hij dat onderling werkafspraken zijn gemaakt. Die gaan onder meer over de omgang met vertrouwelijke stukken en over debatten waar de leden aan mee zullen doen. „We moeten een houding hebben waarin we neutraal zijn en nieuwsgierig”, zegt de VVD’er. Een van de commissieleden, Pepijn van Houwelingen (FVD), bagatelliseerde corona tijdens de pandemie en was fel tegen vaccinaties en maatregelen zoals de avondklok. Dat leidde in de voorbereidende coronacommissie tot rumoer.

Afgelopen zomer stelde de Tweede Kamer de enquête voorlopig uit, omdat bij partijen weinig animo was om hier een Kamerlid voor af te vaardigen. Na de verkiezingen besloot de nieuwe Tweede Kamer om het onderzoek weer op te pakken. Volgens De Kort vormt het verschil in opvattingen over corona geen probleem bij het onderzoek. Leden zitten niet namens hun eigen partij in de commissie en kijken bovendien naar de besluitvorming van het kabinet, en niet medisch-inhoudelijk naar de ziekte.

Het nieuwe onderzoeksvoorstel is op enkele punten aangepast. De commissie gaat bijvoorbeeld minder onderzoek doen naar de communicatie van de overheid tijdens de pandemie. Hier is volgens de leden al voldoende aandacht aan besteed in andere onderzoeken. Daarnaast is de onderzoeksduur twee maanden ingekort.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer