Toezichthouder bezorgd: nog niet klaar voor nieuwe inlichtingenwet
De toezichthouder van de inlichtingendiensten CTIVD vreest nog niet klaar te zijn voor de nieuwe wet die AIVD en MIVD vanaf deze zomer meer bevoegdheden moet geven. Het is namelijk een „moeizaam proces” om kantoorruimte te vinden voor de tien voltijdbanen die hiervoor moeten worden aangenomen, staat in het jaarverslag van de toezichthouder. Hoge veiligheidseisen maken het volgens secretaris-directeur Kristel Koese ingewikkeld om een werkplek te vinden. Maar ze merkt ook dat de betrokken ministeries hier te weinig prioriteit aan geven.
De Eerste Kamer heeft vorige maand ingestemd met een tijdelijke wet waardoor de inlichtingendiensten sneller kunnen reageren op een cyberaanval. Die kunnen daardoor meteen een onderzoek instellen op het moment van een cyberaanval uit bijvoorbeeld Rusland of China. Voorheen moest hier vooraf toestemming voor worden gevraagd aan de toezichthouder. Die zal na ingang van de nieuwe wet tijdens zo’n operatie beoordelen of de AIVD of de MIVD zich aan de regels houden en geen onnodige risico’s nemen.
De nieuwe wet levert de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) extra werk op en daarvoor zijn tien voltijdsbanen nodig. Omdat het personeel werkt met geheime informatie, mogen zij niet vanuit huis werken. De commissie kan dus pas mensen aannemen als er kantoorruimte is en is door de problemen gestopt met werven. De toezichthouder zit hier al achteraan sinds de uitbreiding is beloofd in 2022, maar tot dusver zonder succes. Vorig jaar heeft de CTIVD hier zelfs een brief over gestuurd aan demissionair premier Mark Rutte, zonder resultaat.
„Nu komt ons toezicht gewoon onder druk te staan”, zegt Kroese bezorgd. Ze ziet twee opties als de kantoorruimte niet op tijd wordt geregeld: de invoering van de tijdelijke wet moet worden uitgesteld, of de CTIVD moet bepaalde toezichtstaken laten liggen. „We zijn niet klaar als die wet in werking zou treden, want we hebben gewoon de mensen niet.” De wet zou in juli moeten ingaan.