Ondanks aandringen hervat kabinet hulp aan UNRWA niet per direct
Ondanks aandringen van een deel van de Tweede Kamer wil demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) de hulp aan de VN-organisatie UNRWA niet per direct hervatten. Dat is de belangrijkste hulporganisatie in Gaza en medewerkers ervan werden door Israël beschuldigd meegedaan te hebben aan de aanval van Hamas op Israël begin oktober.
Na de beschuldigingen schortte het kabinet de steun aan UNRWA op. Een onderzoek van de Franse oud-minister Catherine Colonna stelt dat Israël geen bewijs heeft geleverd voor de beschuldiging. Het rapport werd maandagavond gepresenteerd. Schreinemacher wil het eerst zorgvuldig bestuderen en komt deze week nog met een besluit of ze de hulp aan UNRWA gaat hervatten, zei ze tijdens het Vragenuurtje.
D66, GroenLinks-PvdA, SP, Denk en Partij voor de Dieren pleiten ervoor om de hulp onmiddellijk te hervatten. De meeste landen hebben al een eind gemaakt aan de opschorting omdat „massief meer hulp” nodig is in Gaza, zei Jan Paternotte (D66). Elke tien minuten sterft een kind, verklaarde Sarah Dobbe van de SP. Daar heeft de urgentie van de Kamer mee te maken om de hulp te hervatten, zei ze.
Opschorten van de hulp was vooral een „politiek signaal” na de ernstige beschuldigingen, aldus de minister. Ze erkent dat er sprake is van een hongersnood in Gaza en dat UNRWA een „onmisbare schakel” is in de hulpverlening voor de ruim 2 miljoen Palestijnen daar. Maar Nederland heeft zijn jaarlijkse bijdrage van 19 miljoen euro aan UNRWA al overgemaakt en een paar dagen extra nemen om het rapport te bestuderen, maakt dan ook volgens haar niet uit.