Vijftig klokken Westertoren Amsterdam teruggeplaatst
De vijftig beiaardklokken van de Westertoren in de Jordaan in Amsterdam zijn dinsdag teruggeplaatst.
De grootste klok is in de ochtend als eerste omhooggetakeld. Volgens een woordvoerster van de gemeente duurt het tot in de middag om alle vijftig klokken terug te plaatsen. De toren krijgt sinds begin dit jaar een grote opknapbeurt. Hierbij is het verroeste carillonframe, waaraan de luid- en beiaardklokken hangen, vervangen. „De eerste klok weegt 750 kilo en die is naar 55 meter hoogte getakeld”, meldde de zegsvrouw. „Het duurde ongeveer een uur, maar het verliep prima.”
De klokken kunnen eind juni weer worden bespeeld. De gemeente organiseert tegen die tijd een miniconcert om hierbij stil te staan. De toren zelf is naar verwachting eind dit jaar klaar. Onder andere het metselwerk, loodwerk en de natuursteen worden hersteld. De kerk is tijdens het onderhoud in gebruik, maar de toren is niet toegankelijk voor publiek.
De veertien zwaarste klokken van de beiaard zijn door François Hemony in 1658 gegoten. De overige klokken zijn in 1959 en 1991 gegoten door klokkengieterij Eijsbouts. Tijdens herstelwerkzaamheden in 1959 bleek dat veel klokken van Hemony waren aangetast door corrosie. Slechts de veertien zwaarste klokken van zijn hand konden gehandhaafd blijven.
De Westertoren, ook wel Lange Jan, Ouwe Wester of Parel van de Jordaan genoemd, stamt uit 1638 en is eigendom van de gemeente Amsterdam.