Initiatiefgroep ”Gk ’t Harde e.o.” sluit zich aan bij DGK, en ander plaatselijk kerknieuws
Na zich te hebben afgescheiden van de vrijgemaakt gereformeerde kerk in 't Harde heeft een groep voormalige leden hiervan de initiatiefgroep Gk 't Harde e.o. opgericht. Doel is een „zelfstandige gereformeerde kerk” te vormen „die trouw blijft aan Schrift en belijdenis”, laat zij weten.
De initiatiefgroep heeft „goed overleg” gehad met de kerkenraden van de gereformeerde kerk (gkN) Zwolle, de gkN Harderwijk en de gereformeerde kerk hersteld (dgk) in Zwolle. „Deze kerken steunen van harte het oprichten van een gereformeerde kerk in ’t Harde. Besloten is om als gemeente-onder-zorg van dgk Zwolle verder te werken aan zelfstandigheid als de Heere dat wil geven.”
Onder leiding van de kerkenraad van dgk Zwolle konden onlangs een ouderling en diaken worden bevestigd in ’t Harde, aldus de initiatiefgroep. „Zij maken deel uit van de kerkenraad van dgk Zwolle. In ’t Harde wordt elke zondagmiddag een eredienst belegd. De ochtenddienst is (voorlopig) gezamenlijk met dgk Zwolle.”
De landelijke Gereformeerde Kerken hersteld (DGK) en Gereformeerde Kerken Nederland (GKN) zullen in oktober één kerkverband worden. „Wij hopen en bidden dat er voldoende groei in ’t Harde mag komen om binnen dat samengevoegde kerkverband een zelfstandige gemeente te kunnen worden”, aldus de initiatiefgroep.
Meer informatie: gk-tharde-eo.nl
Kerk met de beelden
Op eerste paasdag heeft de laatste dienst plaatsgevonden in de Kerk met de Beelden aan de Peulenstraat in Hardinxveld-Giessendam. De vrijzinnige gemeenschap die er samenkwam gaat naar zalencentrum De Parel aan de Talmastraat, meldt de website Kerk met de Beelden.
In het gebouw, dat in de huidige vorm in 1958 openging, komen appartementen. Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de beelden aan de gevel.
Agneskerk Bunde
De gemeenteraad van Meerssen (Limburg) heeft 700.000 euro extra beschikbaar gesteld voor de verbouwing van de rooms-katholieke Agneskerk in Bunde tot multifunctioneel centrum. Het bedrag komt bovenop de eerder, in 2021, toegezegde bijdrage van 600.000 euro.
Het kerkgebouw in het centrum van Bunde dateert uit 1960 en is de opvolger van de oude Sint-Agneskerk elders in het Limburgse dorp. In 2022 raakte het zijn religieuze functie voor het grootste deel kwijt.
De Mariakapel blijft overigens beschikbaar voor de eredienst.
Hier dichtbij heeft Christengemeente Stem van de Goede Herder Bunde/Meerssen een onderkomen. Zij houdt haar zondagse samenkomsten in gebouw De Koel aan het Pastoor Geleenplein in Rothem. Vooral in de zomer komen veel vakantiegangers naar de protestantse diensten.
School in kerk
De gemeenteraad van Lingewaard (Betuwe) heeft recent ingestemd met de huisvesting van basisschool en kinderopvang De Doornick in de Martinuskerk te Doornenburg. De rooms-katholieke Martinuskerk werd in 1944 gebouwd ter vervanging van de in dat jaar door oorlogsgeweld verwoeste kerk. In 2015 is de kerk onttrokken aan de eredienst. Commerciële woningbouwinitiatieven hebben niet geleid tot herbestemming.
Kerk Amsterdam
Stichting Resurrection Power and Living Bread Ministeries (Replib) kan gaan verbouwen en diensten gaan houden in een pand aan het Leksmondplein 5 in Amsterdam. Dat heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State recent bepaald.
Buurtbewoners waren het niet eens met een beslissing van het college van B en W om een omgevingsvergunning te verlenen. Ze vreesden voor aantasting van hun woongenot door de komst van de kerk.
Na een voor hen ongunstige uitspraak van de rechtbank gingen de buurtbewoners in beroep bij de Raad van State. De uitkomst is dus negatief voor hen.
Op de locatie Leksmondplein 5 was eerder een supermarkt gevestigd.
Bierbrouwerij in kerk
De voormalige Sint-Walburgiskerk in Arnhem krijgt een bierbrouwerij. Dat meldt de Arnhemse Brouwerij Durs, die in mei zijn intrek neemt in de 700 jaar oude kerk in het centrum van Arnhem.
Durs neemt de volledige benedenverdieping van de voormalige kerk in gebruik. In de kerktorens zijn al zes luxe hotelkamers gevestigd.
De Sint-Walburgiskerk dateert oorspronkelijk uit de veertiende eeuw. Bij de Slag om Arnhem in 1944 brandde zij geheel uit. Na de oorlog werd de kerk herbouwd en uitgebreid. In 2013 is zij onttrokken aan de eredienst.