Sterke toename vakantieboekingen naar Thailand
Na een dip direct na de zeebeving in Azië, neemt het aantal boekingen voor een vakantie naar Thailand de laatste weken sterk toe. Dat blijkt uit cijfers die het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) dinsdag heeft bekendgemaakt.
In de drie weken vanaf 15 januari boekten Nederlanders 46 procent meer georganiseerde wintervakanties naar Thailand dan in dezelfde periode vorig jaar. Het land loopt daarmee een deel van de achterstand in als gevolg van de zeebeving op tweede kerstdag. Het totaal aantal winterboekingen naar Thailand is dit winterseizoen wel nog steeds 13 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.
„Wellicht gaan Nederlanders nu juist naar Thailand toe als steun voor de economie”, aldus een woordvoerster van de ANVR. Ook de zomervakanties naar Thailand zitten duidelijk in de lift. In de afgelopen weken kochten Nederlanders 43 procent meer reizen naar het Aziatische land dan in dezelfde periode vorig jaar. Het totale aantal boekingen komt daarmee zelfs 16 procent hoger uit dan vorig jaar.
Het toerisme naar Thailand krijgt eind maart een extra impuls als Phuket Air begint met vluchten tussen Amsterdam, Bangkok en Denpasar (Bali). Op 27 maart landt het eerste vliegtuig vanuit Bangkok op Schiphol. Phuket Air biedt onder meer via haar eigen website retourtickets aan vanaf 495 euro en duikt daarmee onder de tarieven van de concurrentie. Verder liet touroperator Travelhome dinsdag weten dat het nieuwe Toyota 4wd-truckcampers gaat verhuren in Thailand.
Indonesië, het land dat het zwaarst werd getroffen door de zeebeving, is ook in trek bij toeristen. Het aantal boekingen voor een zomervakantie naar de archipel lag begin februari 50 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De rampregio aan de noordkant van de provincie Atjeh op Sumatra is overigens nooit een belangrijke toeristische bestemming geweest. De meeste toeristen gaan naar de eilanden Java, Bali en Sulawesi, op meer dan 1000 kilometer afstand van het kustgebied dat door de tsunami werd verwoest. Op Sumatra kwamen naar schatting 230.000 mensen om het leven.