Mens & samenlevingPodcast Sprekend RD

Financieel misbruik ouderen leidt tot schrijnende situaties

Volgens officiële cijfers zijn naar schatting 30.000 ouderen van 65 jaar of ouder het slachtoffer van financieel misbruik. Deskundigen geven aan dat dit slechts het topje van de spreekwoordelijke ijsberg is. Het misbruik komt in allerlei vormen voor. Iemand doet boodschappen voor een oudere en betaalt met het geld van die oudere: een tas voor die ander, twee tassen voor zichzelf. In de podcast Sprekend RD leggen twee deskundigen uit hoe financieel misbruik vorm krijgt, maar ook hoe het mogelijk is te voorkomen.

Redactie podcast
19 April 2024 08:27
beeld bewerking RD
beeld bewerking RD

„Misbruik komt vaak voor in een afhankelijkheidsrelatie. En vooral ouderen of mensen met een beperking zijn sterk afhankelijk van een ander. Denk aan familie of een mantelzorger”, zegt Oscar Balkenende. Hij is oprichter van Lokale Allianties, een netwerk waarin onder andere de politie, thuiszorg, notarissen, bewindvoerders, gemeenten, maar ook kerken vertegenwoordigd zijn.

De afhankelijkheid van ouderen neemt ook toe door de toenemende digitalisering. Bewindvoerder Johnny Zandvoort noemt het voorval van een huishoudelijke hulp die de betaling van facturen verzorgde. „Tussen die facturen zaten ook facturen die van anderen waren. En dat ging zo door totdat bleek dat er geen geld meer op de rekening stond.”

In de podcast benoemen Oscar en Johnny schrijnende voorbeelden van financieel misbruik. „Het misbruik doet zich vaak ook voor doordat mensen hun problemen oplossen met het geld van een ander. Ook omdat voor een familielid of mantelzorger het misbruik makkelijk is. Dat tientje per maand kan op een gegeven moment honderd euro per maand worden. En het kan eindigen met dat iemand in het testament van een ander komt te staan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer