Kerk & religieBondsdag vrouwen Gereformeerde Gemeenten

Laat stille tijd vertrekpunt zijn van je agenda, horen 2000 vrouwen op bondsdag GG

Maak tijd voor bezinning: in je eigen agenda, in je gezin en op de vereniging. Die boodschap krijgen een kleine 2000 vrouwen dinsdag mee op de jaarlijkse bondsdag van de Vrouwenbond Gereformeerde Gemeenten (VBGG) in Veenendaal.

16 April 2024 17:58Gewijzigd op 17 April 2024 14:48
Ds. D. de Wit beantwoordt een vraag tijdens het forum op de vrouwenbondsdag. V.l.n.r. Chris Stoffer, Abigaïl Janse-Pieterman, presidente en forumleidster Liesbeth Martinu-Hol, ds. De Wit en ds. A.T. Huijser. beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. D. de Wit beantwoordt een vraag tijdens het forum op de vrouwenbondsdag. V.l.n.r. Chris Stoffer, Abigaïl Janse-Pieterman, presidente en forumleidster Liesbeth Martinu-Hol, ds. De Wit en ds. A.T. Huijser. beeld RD, Anton Dommerholt
De bondsdag trekt bijna 2000 vrouwen. beeld RD, Anton Dommerholt

Een halfuur van tevoren stromen al honderden vrouwen uit het hele land de hal van de Veenendaalse Adventkerk binnen. Toch moet de koster iets na de vermelde starttijd van 10.00 uur de „dames en enkele heer” verzoeken om „alstublieft plaats te nemen”. Als bondspresidente Liesbeth Martinu-Hol even later de vrouwen verwelkomt, blijken er overigens nog bussen vol onderweg te zijn. Rond 10.30 uur hebben alle bezoeksters een plekje gevonden in het kerkgebouw, dat met bijna 2000 zitplaatsen stampvol zit.

De vrouwenbond, waarbij 130 plaatselijke verenigingen zijn aangesloten, denkt dit jaar na over het thema ”Als Maria”, waarbij drie vrouwen uit de Bijbel met die naam centraal staan: de zus van Martha en Lazarus, de moeder van Johannes Markus, die haar huis voor de gemeente openstelde, en Maria Magdalena, die Jezus diende met haar goederen. Dinsdag, op de 77e bondsdag, gaat het over ”De bezinnende vrouw”.

„De liefde tot Jezus brengt Martha in de benen en Maria aan Jezus’ voeten”, zegt ds. A.T. Huijser uit Rijssen in zijn lezing over bezinning in het persoonlijke leven, naar aanleiding van Lukas 10. „Maria had ook haar aandeel geleverd in het zorgen, maar ze wist van ophouden.”

De aanwezige vrouwen herkennen zich vooral in de „bezige Martha”, vermoedt ds. Huijser. „We jagen voort van de ene dag in de andere. Van Maria leren we dat de stille afzondering geen sluitpost van de agenda moet zijn, maar het vertrekpunt. Zoek, met Theodorus à Brakel, de Godsontmoeting, voor u mensen ontmoet.”

Wilhelmus

Chris Stoffer aan het woord. Naast hem Abigaïl Janse-Pieterman. beeld RD, Anton Dommerholt

„Onze jonge vrouwen hebben moeders en oude vrouwen nodig die kunnen vertellen dat ze aan de voeten van Jezus zijn geweest”, zegt ds. D. de Wit uit Kesteren in zijn lezing over bezinning op de vereniging. Hij leest Titus 2, waarin staat dat de „oude vrouwen” voorbeeldig „in hun dracht” en „leraressen van het goede” moeten zijn. „Onze meisjes op school hebben het qua kleding niet makkelijk, ze willen bij de groep horen. Ze hebben oudere vrouwen nodig om te zien hoe die naar de Schrift leven: kuis en matig.”

Verder signaleert de predikant dat de druk op jonge moeders om te werken groot is, zowel financieel als maatschappelijk. „De oude vrouwen mogen dan tegen hen zeggen: Zul je je man en je kinderen liefhebben?”

Voor de middagpauze –waarin het een hele organisatie blijkt om voor zo veel mensen een lunch te verzorgen– leest ds. A. Verschuure uit Genemuiden een brief voor die namens de aanwezigen aan koning Willem-Alexander is verzonden. Daarop zetten 2000 sopranen en alten couplet 1 en 6 van het Wilhelmus in, begeleid door orgel en trompet, in een bewerking van Jan Zwart.

Partijleider van de SGP Chris Stoffer spreekt, als derde, over bezinning in de samenleving. „Onze samenleving heeft geen behoefte aan grootspraak, maar aan christenvrouwen die vanuit een levend geloof de samenleving dienen.”

Ter illustratie noemt hij Dirkje Slingerland, waakster bij abortusklinieken, die onlangs twee keer door de politie werd opgepakt . „Dat is niet te geloven. Maar ze laat zich niet tegenhouden, liet ze me gisteravond nog weten.”

Stoffer vertelt verder over zijn oma, moeder van twaalf kinderen, die de laatste jaren van haar leven in stoel en bed doorbracht vanwege een spierziekte. „Ze werd van een Martha een Maria. Maar ondanks haar beperkingen was ze nooit opstandig tegen de Heere”, aldus haar kleinzoon, geëmotioneerd.

Onbetaalde rekening

Abigaïl Janse-Pieterman aan het woord. beeld RD, Anton Dommerholt

„We zijn in groot gevaar”, begint Abigaïl Janse-Pieterman haar lezing over bezinning in het gezin. „De satan vuurt meer dan ooit zijn pijlen op onze gezinnen af.”

De predikantsvrouw, moeder en hulpverlener uit Rijssen, noemt vier concrete „pijlen”: drukte, de smartphone –„voor we het weten tast die de gemeenschap in het gezin aan”–, keuzevrijheid –„als we onze kinderen laten kiezen waar ze zich fijn bij voelen, bevorderen we egocentrisme”– en verwarring in de kerk. Ze adviseert ouders tijd te maken voor diepgaande gesprekken met kinderen en hun de smartphone in bruikleen te geven, „zodat deze van u blijft”.

Na haar lezing zegt Janse in een forum met alle sprekers dat het belangrijk is om „naast jongeren te gaan zitten”, ook als ze met „andere geloofsopvattingen” meegaan. „Je moet naar hun verhaal luisteren en daarnaast wijzen op Gods Woord.”

Ds. Huijser onderstreept dat: „Sekten zijn de onbetaalde rekeningen van de kerk. Als jongeren daartoe hun toevlucht nemen, zit daar iets achter. Als wij als ambtsdrager of ouder een veroordelende houding aannemen, hebben we geen oog voor dat waarin wíj tekortgeschoten zijn.”

„Als wij veroordelend zijn, hebben we geen oog voor dat waarin wíj tekortgeschoten zijn” - Ds. A.T. Huijser, predikant GG

„Spreken Gods kinderen elkaar door de hectiek minder dan vroeger?” vraagt een aanwezige zich af. Ds. Huijser „herkent” de vraag. Hij wijst op de gewoonte in zijn gemeente Rijssen-Noord, waarbij de kerkenraad vóór elke avondmaalsbediening een preek van ds. J.C. Philpot bespreekt en vervolgens met elkaar op de knieën bidt. „Dat was stichtelijk. Van zulke avonden knap je op.”

Of het niet goed zou zijn de verenigingsavonden open te stellen voor heel het dorp, vragen vrouwen uit Krabbendijke aan Stoffer. Deze vindt het „lastig om te bepalen wat een ander moet doen”, maar zou het zeker toejuichen. Ds. De Wit pleit juist voor „geborgenheid en beslotenheid” op de vereniging, maar, zegt hij, „wees vervolgens op straat wel vriendelijk. Laat iets doorklinken van: Kom, ga met ons.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer