BinnenlandJeugdzorg

Woning voor Barnevelder die pauze nodig heeft

Hulp moet „zo thuis mogelijk” zijn, staat in de overheidsplannen om  de jeugdzorg te hervormen. De gemeente Barneveld wil hieraan bijdragen en introduceert de pauzewoning, waar gezinnen negatieve patronen kunnen uitbannen. Een uniek lokaal concept.

15 April 2024 14:30
Een meisje kijkt naar haar ruziënde ouders. De gemeente Barneveld wil gezinnen helpen negatieve patronen uit te bannen door plaats te bieden in een pauzewoning. beeld ANP, Roos Koole
Een meisje kijkt naar haar ruziënde ouders. De gemeente Barneveld wil gezinnen helpen negatieve patronen uit te bannen door plaats te bieden in een pauzewoning. beeld ANP, Roos Koole

Een kind dat door psychische problemen niet meer naar school durft, ernstige geldproblemen of een ouder met een psychiatrische stoornis: om allerlei redenen kan het spaak lopen in een gezin en kan hulpverlening nodig zijn.

Die hulp wordt meestal geboden terwijl de gezinsleden nog thuis wonen. Ambulant, in zorgtermen. Maar in ernstige situaties worden er ook kinderen uithuisgeplaatst, gedwongen of vrijwillig. Zoiets heeft doorgaans een enorme impact, zegt Marcel Koedijk, algemeen directeur van jeugdhulporganisatie Samen. „Die kinderen komen vaak in een andere regio terecht en moeten naar een vreemde school. Ze verliezen alles wat ze hebben.”

Speeltuintje

De gemeente Barneveld komt met een nieuw concept, de pauzewoning. Voor zover bekend is Barneveld de eerste die met een dergelijk plan komt. De gemeente heeft één woning gehuurd van de woningstichting, vertelt woordvoerder Cindy Mulder namens wethouder Jolanda de Heer. „Het huis moest geschikt zijn voor een gezin met kinderen. Het ligt dus niet aan een drukke weg, biedt genoeg ruimte voor vier of vijf personen en heeft een speeltuintje in de buurt.”

Een gezin dat met problemen kampt, bijvoorbeeld in de opvoeding, neemt voor maximaal drie maanden zijn intrek in de pauzewoning, die is opgeknapt en ingericht. De gezinnen hoeven alleen hun persoonlijke bezittingen mee te nemen. De gemeente betaalt de huur van de woning, zodat families niet met dubbele lasten zitten.

Sportclub

Zorgorganisatie Samen gaat de begeleiding leveren. Directeur Koedijk ziet tal van voordelen. „Neem een kind dat door psychische problemen thuiszit. Als het gezin in het eigen dorp blijft, kunnen we direct werken aan  terugkeer naar school, naar de sportclub, naar de omgang met vriendjes of vriendinnetjes. Naar het normale leven, om kort te gaan. Als een kind ergens ver weg in een kliniek zit, kan dit niet.”

Samen levert al zogenaamde inhuisplaatsingen, waarbij hulpverleners in een gezin zeer intensieve zorg bieden, soms van 6.30 uur in de morgen tot 11 uur in de avond. „De zorg is als een warme deken over het gezin”, zegt Koedijk. „De meerwaarde van deze pauzewoning is dat die gezinnen kan helpen om negatieve, ingesleten patronen uit te bannen. Dat gaat makkelijker als je even uit je eigen omgeving wordt gehaald.”

Eind april zal het eerste gezin zijn intrek nemen in het pauzehuis. Na een jaar gaat de gemeente het concept evalueren.

Meer over
Jeugdzorg

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer