Ruim duizend jaar Dorpskerk Kamerik, en ander plaatselijk kerknieuws
Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat 100 jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Hervormde kerk Kamerik
In de hervormde kerk in Kamerik wordt volgende week zaterdag, 20 april, een boek over deze kerk gepresenteerd. De inloop is vanaf 10.00 uur; presentatie en onthulling van de titel van het boek vinden om 10.30 uur plaats.
De subtitel van het boek is geen geheim, laat mede-initiatiefnemer C. Meijers weten, „en zal bij sommigen de wenkbrauwen doen fronsen: ”Ruim 1000 jaar dorpskerk in Kamerik”.”
Tot op heden werd aangenomen dat Kamerik is ontstaan bij de zogenoemde Grote Ontginning van rond 1100, aldus Meijers. „Maar hoe is het raadsel van Kamerik te verklaren dat er al vóór het jaar 1000 een (houten) kapelletje heeft gestaan? Daar wijzen twee ”Boomstamkisten Kamerik” op die hier in 1831 en 1924 zijn gevonden. Tot op heden was daar geen hard bewijs voor. Maar uit een recent onderzoek middels een C14-datering is vastgesteld dat de twee kisten van voor en rond het jaar 1000 na Christus zijn.”
Op verzoek van C. Meijers en A. Meijers heeft de gemeente Woerden in het Groningse Centre for Isotope Research (CIO) een onderzoek laten uitvoeren. Meijers: „Kist 1 is in Kamerik in 1831 gevonden tijdens de sloop van het vorige kerkgebouw. Deze blijkt van 173-47 vóór Christus te zijn. In de kist lag ook een gouden kruisje (een crucifix) van vijf duimen lang. Dit wijst volgens prof. W. Moll op de begrafenis van een belangrijke geestelijke rond 800–1000.”
In het nieuwe boek staat verdere onderbouwing beschreven, meldt Meijers verder. „Bij funderingsherstel in 1924 is kist 2 gevonden en beide kisten liggen nu in een depot van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De bewaarde botresten uit deze kist worden nu onderzocht en de uitslag wordt in juni 2024 verwacht.”
Het boek over de hervormde kerk in Kamerik is ook op Koningsdag verkrijgbaar, onder de toren van de kerk. De prijs bedraagt 30 euro per boek.
Op 20 en 27 april zijn in de kerk ook twee reconstructiemodellen -van de huidige kerk en van de vorige- te bezichtigen.
Kerkdak Hoogblokland
Dakdekkers zijn momenteel bezig met het vervangen van de dakleien van de hervormde kerk in Hoogblokland (Zuid-Holland). Dat heeft Jan Baars, voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de hervormde gemeente in Hoogblokland, bevestigd. De Portugese leien hebben hun beste tijd gehad.
Naast het vervangen van de leien worden de dakgoten teruggebracht in de originele staat: zinken dakgoten in plaats van de huidige kunststofversie. Ook wordt bekeken of het dakbeschot nog goed is. De werkzaamheden duren naar verwachting tot de zomervakantie. Het dak is met een zeil afgedekt zodat de zondagse diensten kunnen doorgaan.
De totale kosten bedragen 300.000 euro. Bijna de helft daarvan is voor rekening van Rijk en provincie. De kerkelijke gemeente brengt zelf ruim 200.000 euro op. „Het geld is binnen. Aanvullende giften zijn welkom”, deelt Baars mee.
De kerk dateert uit 1880 en verving een middeleeuwse kerk op die plek. In het bedehuis zijn diverse elementen uit de vorige kerk behouden, zoals de preekstoel uit 1632, de voorlezerslessenaar en de dubbele kroonluchter, evenals een aantal grafzerken. Het torenuurwerk is van 1631.
Pelgrimskerk Buitenveldert
De Pelgrimskerk in Amsterdam-Buitenveldert is gesloopt. Dat meldt gereformeerdekerken.info.
De Pelgrimskerk werd in 1963 in gebruik genomen. In 1971 werd de gereformeerde kerk Amstelveen-Noord/Buitenveldert samengevoegd met de gereformeerde kerk Amstelveen-Zuid, met als nieuwe naam gereformeerde kerk Amstelveen-Buitenveldert, waarvan de Pelgrimskerk deel uitmaakte.
Een dreigende sluiting van de Pelgrimskerk in 1995 ging niet door. De laatste dienst in het kerkgebouw werd gehouden in 2022. Ter gelegenheid van de buitengebruikstelling kwam het gedenkboek ”Stenen Getuigen” uit.
Kerk Kamperveen
De gereformeerde kerk in Kamperveen (bij Kampen) bestaat 150 jaar. De kerk werd in 2021 geheel gerestaureerd. Vrijwel alleen de muren bleven overeind, verder werd het meeste vernieuwd. Sindsdien is het kerkgebouw ook geschikt voor vergaderingen, verjaardagen, rouwdiensten en dorpsbijeenkomsten. De zaalkerk is een gemeentelijk monument. Achter het kerkgebouw ligt de begraafplaats van Kamperveen.