Duitse huizenbouwers willen miljarden om bouw uit slop te trekken
De Duitse woningbouw heeft jaarlijks miljarden aan subsidies nodig om de huizenbouw uit het slop te trekken. Dat zeggen verschillende brancheorganisaties in een gezamenlijke verklaring. Net als in Nederland kampt het land met een groot tekort aan woningen, maar de nieuwbouw wordt hard geraakt door de gestegen rentes en bouwkosten.
Volgens de organisaties is er jaarlijks een subsidiebedrag nodig van wel 23 miljard euro. Dat geld moet dan gaan naar de jaarlijkse bouw van 100.000 sociale huurwoningen en 60.000 nieuwe betaalbare koophuizen. Ook moeten regels worden versoepeld om sneller te kunnen bouwen en kosten te verlagen.
Als er niets wordt gedaan om de woningnood aan te pakken kan volgens de organisaties namelijk het economisch herstel in Duitsland worden ondermijnd en worden de politieke spanningen in het land vergroot, bijvoorbeeld doordat mensen door hoge huurprijzen in armoede vervallen.
De Duitse regering heeft de doelstelling om jaarlijks wel 400.000 nieuwe huizen te bouwen, maar die ambitie wordt bij lange na niet waargemaakt. Projectontwikkelaars zijn door de hoge kosten en ook lange vergunningstrajecten veel terughoudender geworden met nieuwe woningprojecten. Ook komen bouwbedrijven in financiële problemen door die hoge kosten.
De grote Duitse vastgoedinvesteerder Vonovia schortte in september nog de bouw van 60.000 appartementen op in verband met de hoge bouwkosten, omdat het niet winstgevend zou zijn. Het vertrouwen van Duitse woningbouwers zakte begin dit jaar nog naar het laagste niveau ooit.
Het economisch onderzoeksinstituut DIW in Berlijn meldde donderdag dat de productie in de Duitse woningbouw dit jaar naar verwachting met meer dan 5 procent zal krimpen.