Boxx Factory bouwt aan de toekomst
Een accountant, een interieurbouwer en een zakelijke dienstverlener wilden iets anders gaan doen. Nu runnen ze The Boxx Factory, een bedrijf dat tiny houses, mantelzorg- en recreatiewoningen maakt. „Iedereen kan hier komen werken.”
De woningen worden gebouwd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat heet. Anne Meint Bouma, één van de initiatiefnemers, vermijdt die term liever. „Het creëert gelijk een tegenstelling. Het gaat vooral om jongens en meiden die het door omstandigheden niet zelfstandig redden. Door ze zo te bestempelen komen ze alleen maar verder van de arbeidsmarkt af te staan.”
Bouma duidt zijn medewerkers daarom aan als talenten. Dat doet ze meer recht, stelt hij. „Het zijn schepselen van God met een onvolkomenheid. Maar laten we eerlijk zijn, die hebben wij net zo goed.”
„We ervaren dat God werkt door alles heen” - Anne Meint Bouma, initiatiefnemer
In de loods in het buitengebied van Ermelo leggen de Oekraïense Eric en stagiair Thomas van Praktijkonderwijs Accent uit Nijkerk ondertussen de laatste hand aan een chalet. Ze monteren de vensterbanken, installeren de douchecabine en ruimen de spullen op. Dat het eerste chalet af is, vervult Bouma met trots. Want niet eens zo lang geleden was het hele project slechts een idee.
Hoogwaardig
Bouma en Erik Vreekamp, een andere initiatiefnemer, kenden elkaar al langer. Ze spraken weleens over het werken met jongeren. Het plan sudderde wat. Tijdens hun verkenning sloot Bas van Olst zich bij hen aan. De drie ondernemers wilden graag jongeren in hun nieuwe bedrijf een kans geven. Ook mensen die wel werk hebben, maar wat anders willen gaan doen of tijdelijk zonder werk zitten, zijn welkom. Dat geldt ook voor mensen die door ziekte of een beperking een inhaalslag op de arbeidsmarkt moeten maken of tegenslag ervaren. Het bracht nieuwe vragen met zich mee. Hoe ontwikkel je een hoogwaardig product terwijl je talenten begeleidt naar een eigen plaats op de arbeidsmarkt?
Een halfjaar lang reisden ze het land door om inspiratie op te doen. Na de zomer van 2023 stopte de verkenning en stroopten de drie ondernemers de mouwen op. Ze huurden een loods in Ermelo en kochten zowel hout als machines.
Ze verdeelden de taken. Van Olst is de technische man en verantwoordelijk voor het bouwproces en het aansturen van de talenten. Vreekamp is de bedrijfskundige die Van Olst ondersteunt bij het bouwproces. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de inkoop, het leveranciersmanagement en denkt hij na over de optimalisatie van de processen. Bouma neemt de verkoop, marketing en communicatie voor zijn rekening. Een bevriende architect, Pieter van Dijk van D + B Architecten, dacht met het drietal mee over de bouwwerken en, nog belangrijker, hoe die ook door mensen zonder al te veel ervaring in elkaar gezet konden worden.
Bouwtekening
Bouma haalt een bouwtekening uit het kantoor, vouwt hem open en legt hem op tafel. Het bouwproces is opgedeeld in segmenten „Kijk, hier onderaan zie je welke bouwmaterialen er voor een segment nodig zijn. Daar staan codes bij. Zo kunnen de jongens de materialen goed vinden. De lengtematen staat er ook bij, dan kunnen ze zelf zagen. Als alle onderdelen er zijn, kun je bovenaan zien hoe het in elkaar gezet moet worden. Alle onderdelen worden vervolgens in een mal gelegd. Na een controle door Bas of Erik wordt het segment dan in elkaar gezet.”
Het trio neemt de tijd om nieuwe mensen wegwijs te maken. „We leggen ze eerst uit hoe het moet. We doen het ook voor. Daarna doen we het samen en tot slot mag iemand het alleen doen. Lukt dat niet? Geen probleem, we herhalen het net zolang tot je denkt dat je het zelf kunt. En anders blijven we het samen doen. Je ziet de jongens groeien als het lukt. Dat is toch mooi?”
In de loods staat het onderstel voor het volgende chalet al klaar. Bouma: „Nu de eerste opdrachten binnen zijn, gaat het goed lopen. We werken onder meer samen met DomusCura uit Ederveen. Dat bedrijf is gespecialiseerd in mantelzorgwoningen. Wij bouwen die. DomusCura adviseert klanten, verzorgt het ontwerp, het papierwerk, de plaatsing en het onderhoud. Daarnaast bouwen wij recreatiewoningen. Het chalet dat nu klaar is, gaat naar Campingpark De Vuurkuil in Hulshorst. Het volgende chalet, waarvan het onderstel nu klaarstaat, is voor Kriemelberg BushCamp in Ermelo.”
Werkhouding
Via het uitgebreide netwerk van de ondernemers komen mensen in Ermelo terecht. In principe is iedereen welkom, stelt Bouma. „Vaak komen mensen hier eerst kijken en wat praten. Wij willen graag weten wat ze willen leren en welke vragen ze hebben. Daarna lopen ze een dagje mee. Dan kunnen wij inschatten hoe de werkhouding is en of iemand goed kan luisteren. Dat je iets niet kunt, is niet erg. En dat je iets niet begrijpt, is ook geen punt. Daarom kom je ook hier, om datgene te leren wat je nodig hebt.”
„Je ziet de jongens groeien als het lukt” - Anne Meint Bouma, initiatiefnemer
Wat Bouma betreft zou iedereen zo’n kans moeten krijgen. Bovendien werkt leren volgens hem twee kanten op. „We hadden laatst een Iraniër op gesprek die veel technische vragen stelde. Daar had ik geen antwoorden op. Hij snapte het beter dan ik. Daar kan ik dus weer wat van leren. Voor hem ligt de focus op het leren van de Nederlandse taal. Binnenkort loopt hij een dag mee.”
Wederkerigheid
De ondernemer signaleert dat er behoefte is aan wederkerigheid, aan het samenwerken en doen met elkaar. „We ervaren dat God werkt door alles heen. Deuren gaan letterlijk open en mensen vragen of ze eens mogen kijken bij ons initiatief. Maar het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat mensen spontaan hun diensten aanbieden. Dat vind ik bijzonder om te ervaren. Ik merk in alle gesprekken die ik voer dat bedrijven, organisaties en mensen steeds meer nadenken over de vraag wat ze eerlijk, belangrijk, verantwoord en goed vinden. Ergens is er in deze tijd sterk de behoefte om dingen samen te doen, met elkaar en vooral ook voor elkaar. Geef het de ruimte.”
Ook het bedrijf van Bouma werkt met ruimte. In letterlijke zin maken ze die met hun woningen. Maar het creëren van ruimte doen ze ook figuurlijk. „Veel mensen kunnen door een vervelende omstandigheid niet het normale pad bewandelen. Wie dat niet lukt, om welke reden dan ook, staat aan de kant, afgeserveerd en zonder diploma. Dan is ruimte maken: bedenken hoe God het heeft bedoeld. Daar word ik enthousiast van. Als iemand hier ineens zegt: „Ik kan het wel!” kan ik daar geëmotioneerd van raken. Dan lukt het om ruimte te geven. Misschien zijn we daar als christenen weleens te bescheiden in.”
Werken bij drie christelijke ondernemers, is dat wel wat iedereen wil? „Dat hoop ik”, lacht Bouma. „Maar serieus, wij bidden bijvoorbeeld als we met de jongens in de kantine eten. En als ze dat niet gewend zijn, bidden ze toch mee of er ontstaat een gesprek. Verder zit het wat mij betreft niet in woorden die we spreken, maar in de houding die we hebben. Dat proberen we hier voor te leven. Daarom kijken we juist niet naar wat iemand niet kan of naar wat iemand in zijn leven gedaan heeft.”
Bedrijfsplan
In de loods klinkt het geluid van de zaag. De Oekraïense Eric loopt met een balk rond. Stagiair Thomas ruimt latten op. Bouma kijkt er met vreugde naar. „Hoe mooi is het om zo je werk te mogen doen? Geld is hier niet het doel. Natuurlijk maken we een hoogwaardig product, waar een passend prijskaartje aan mag hangen. Tegelijkertijd vind ik het op een goede verantwoorde manier ondernemen, als rentmeester, veel belangrijker.”
„Wij bidden als we met de jongens in de kantine gaan eten” - Anne Meint Bouma, initiatiefnemer
Bij zijn vorige bedrijf was Bouma vaak bezig met plannen. „Ik dacht vaak: waar wil ik over vijf jaar staan? Dat heb ik losgelaten. Het varen op menselijke plannen is heel anders dan hoe God ons leidt. Wie had kunnen bedenken dat ik nu hier in deze loods sta, om samen met prachtige mensen aan dit project te werken? Ik kan je zeggen: daar heb ik in geen enkel plan rekening mee gehouden!”