Friese organisaties blij met afspraken over het Fries
Meerdere organisaties voor de Friese taal hebben verheugd en opgelucht gereageerd op de nieuwe Bestjoersôfspraak Fryske Taal en Kultuer (BFTK, bestuursafspraak Friese taal en cultuur). De Ried fan de Fryske Beweging noemt het een „kantelpunt” en het orgaan voor de Friese taal DINGtiid zegt dat het goed is dat de „ambitie en doelen nu formeel vastliggen”.
De afspraak werd maandag in Sneek ondertekend door minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge en commissaris van de Koning Arno Brok. Brok zei dat zowel het Rijk als de provincie bijna 10 miljoen euro inleggen. „Een recordbedrag.” Voor Sjirk Bruinsma, voorzitter van De Ried is dit heel belangrijk. „Dit is een grote stap op weg naar gelijkwaardigheid. Het belang voor de Friese taal is enorm. Dit beschermt ons als minderheid.”
Voorzitter van DINGtiid Jan Koster is blij dat het Rijk zelf meer verantwoordelijkheid neemt voor de taal. „Eerst gaven ze de provincie geld en dan kon die het uitzoeken, nu is het iets gelijker verdeeld.”
Koster mist nog concrete plannen. „Nu moet er een vervolg op de ambities komen met concrete doelstellingen. Dat kan niet nog vijf jaar wachten tot de volgende BFTK.” Als voorbeeld noemt hij de Frisistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het practoraat Fries op mbo Firda. „Het moet nu wel echt worden uitgevoerd.”
Bruinsma is echter niet te spreken over de inzet van de rechtspraak. Daar is volgens hem nog veel te winnen. „Het belang van een minderheidstaal moet daar beter worden begrepen, dat is nu nog niet het geval.” Ook Koster noemt dat als groot minpunt. Hij stelt daarom voor om het Fries nu eerst toe te staan in de rechtbank en het hof in Leeuwarden en dan niet in Groningen, Assen en het hof in Arnhem. „Want dat het dan meteen overal moet, houdt een afspraak tegen.”