Kerk & religieJeugdbond Gereformeerde Gemeenten

JBGG wil breder vertrouwen verkrijgen in gemeenten en kerkenraden toerusten rondom studerenden

Meer vertrouwen verkrijgen in het kerkverband, kerkenraden adviseren rond studerende jongeren en vakantiestafleden beter toerusten: dat wil de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) blijkens zijn nieuwe ”Beleidsplan 2024-2026”.

4 April 2024 19:42
Een bondsdag -12 van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) in Wageningen, vorig jaar. beeld VidiPhoto
Een bondsdag -12 van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) in Wageningen, vorig jaar. beeld VidiPhoto

„De Jeugdbond wil het vertrouwen in het ‘midden’ vasthouden en in de breedte van het kerkverband vergroten”, meldt het beleidsplan dat de jongerenorganisatie deze week publiceerde. Extra aandacht gaat daarom uit naar het contact leggen met gemeenten die „bewust niet (meer) aangesloten zijn”, zodat er meer „wederzijds begrip” ontstaat.

Daartoe wil de bond elke vier jaar alle gemeenten spreken tijdens zogeheten plaatselijke jeugdwerkoverleggen. Om zich goed te verhouden tot de „flanken die de veelkleurigheid van het kerkverband laten zien”, is in het beleidsplan een aantal theologische hoofdlijnen opgenomen. Deze zijn afkomstig van de commissie kerkelijke eenheid van de Gereformeerde Gemeenten (GG) en moeten dienen „als kader voor het theologisch denken en handelen” van de JBGG, zo schrijft directeur Evert Barten in een toelichting daarbij.

Studenten en stafleden

Evert Barten, directeur van de JBGG. beeld RD, Anton Dommerholt

Kerkenraden vinden het „uitdagend om goed om te gaan met studenten”, signaleert de bond. Hoewel de GG een eigen werkgroep studenten kennen, biedt deze niet zozeer toerusting voor plaatselijke gemeenten. In overleg met de werkgroep wil de JBGG dat de komende jaren op zich nemen. Dit zal ook „enkele audiovisuele producten” moeten opleveren.

Het is jaarlijks een uitdaging om genoeg stafleden te krijgen voor de jongerenvakanties, die de JBGG onder de naam Koers organiseert. Dit is „een kritiek punt”, meldt het beleidsplan. Bovendien blijkt dat het aantal psychische zorgen bij jongeren toeneemt en die komen vaak „juist in een vakantiesetting naar boven”. De JBGG wil stafleden op dit punt beter toerusten.

Het belangrijkste speerpunt voor de JBGG is „het begrip van de Bijbel te vergroten onder jongeren”, onder andere via Bijbelstudietrainingen voor jeugdleiders. Daarnaast wil de JBGG zich actiever gaan richten op kerkverlaters, onder andere door een onderzoek op te zetten. Verder is de bond voornemens om jaarlijks twee pakketten voor ouders en kinderen uit te brengen rondom heilsfeiten, zoekt de organisatie naar een nieuwe naam voor de Zin-in conferenties (voor 21-plussers) en wil ze de vader-zoonsurvivals en moeder-dochterdagen, die altijd binnen een paar dagen zijn volgeboekt, „meer borgen in de organisatie”.

De JBGG presenteert zijn activiteiten, die zich richten op ouders, kerkelijke jeugdleiders en kinderen en jongeren, via drie merknamen: JBGG (voor opvoeders), Daniël (voor jongeren, met onder meer het digitale platform danielonline.nu) en Koers (vakanties).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer