Kan ik subsidie krijgen als ik mijn regenpijp loskoppel van het riool?
Ik wil mijn regenpijp graag loskoppelen van het riool, zodat het water in mijn tuin kan wegzakken. Kan ik daar subsidie voor krijgen?
Allereerst, wat is het afkoppelen van de regenpijp precies? Dit is een gemakkelijke maatregel om je tuin klimaatproef te maken. Toch is die nog bij een grote groep mensen onbekend.
Bij een normale regenpijp stroomt de regen die op het dak valt rechtstreeks naar het riool. Valt er in korte tijd veel regen, dan kan het rioleringssysteem overbelast raken waardoor rioolwater op straat terecht kan komen.
Bij een afkoppelde regenpijp stroomt het regenwater niet langer naar het riool, maar naar je tuin, waar het in de grond kan zakken. Op die manier voorkom je ook dat er regenwater wegstroomt dat in een periode van droogte juist kostbaar is voor de tuin. Minder wateroverlast dus én zo vang je regenwater op waar het valt, om zo droge periodes beter te kunnen overbruggen: win-win.
Voordat u begint met het afkoppelen van uw regenpijp zijn een aantal zaken belangrijk om te controleren en wateroverlast te voorkomen. Allereerst moet uw tuin voldoende ruimte hebben om water op te vangen. Een vuistregel is dat voor elke vierkante meter dak die afgekoppeld wordt, u ongeveer een halve vierkante meter niet-betegelde grond nodig hebt met een diepte van 5 tot 7 centimeter. Het water moet naar dit lagergelegen deel kunnen wegstromen, weg van het huis.
Ook is het type grond van groot belang. Zandgrond is vaak geschikter voor het opnemen van veel water, kleigrond is dat vaak niet. Met de emmertest test u gemakkelijk of de inhoud van een emmer water snel genoeg wegstroomt in een gat in je tuin.
Is dit allemaal in orde? Dan is het een kwestie van opmeten, afzagen en een afkoppelsteen plaatsen.
Als u alleen de regenpijp doorzaagt en er een grote steen onder plaatst, zijn de kosten minimaal. Voor de optie waarbij bladscheider en een vulautomaat nodig zijn, moet u rekening houden met een bedrag van tussen de 15 en 50 euro. Op de groenesubsidiewijzer.nl kunt u zien of u in uw gemeente subsidie krijgt –eventueel in combinatie met een regenton– voor het afkoppelen van uw regenpijp en het vergroenen van uw tuin.
Deze week is de Week van de Groene Tuin. Tuinbezitters, maar ook mensen met een balkon of geveltuin, krijgen deze week elke dag duurzame tips en handige weetjes te horen om hun tuin duurzaam te vergroenen.
Voor tuineigenaren met een niet-afgekoppelde regenpijp heeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een stappenplan gemaakt waarmee u de afkoppeling zelf, veilig en voordelig kunt uitvoeren. U kunt dat vinden op weekvandegroenetuin.nl/afkoppelen.
weekvandegroenetuin.nl/acties
De auteur is communicatieadviseur bij Milieu Centraal.