Hoe helpt een groene tuin tegen hitte, wateroverlast en verdroging?
Ik hoor veel over extreme weersomstandigheden, en dat groene tuinen daarbij kunnen helpen. Wat kan ik dan doen en hoe kan ik dat doen met een klein budget?
Het klimaat is aan het veranderen. De belangrijkste effecten daarvan zijn meer neerslag, droogte en hitte en een hogere zeespiegel. Om je hierop voor te bereiden kun je in en om je huis aanpassingen doen, zoals je tuin vergroenen, regenwater opvangen of zonwering installeren.
Met een groene tuin ben je beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ook een geveltuin of een groen balkon helpt. Een groene tuin werkt verkoelend in periodes van hitte. De juiste bodembedekking helpt om de aarde vochtiger te houden in periodes van droogte.
Groene tuin
In periodes van wateroverlast zorgt een groene tuin ervoor dat veel regenwater kan wegzakken in de grond. Maak daarom minimaal 60 procent van je tuin groen. Kies bij onderdelen van de tuin die verhard worden voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen.
Door regenwater op te vangen zorg je ervoor dat je in tijden van droogte je tuin mooi en gezond kunt houden zónder veel drinkwater te gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je dak en/of terras af te koppelen van het riool. Het schone regenwater stroomt dan direct naar je tuin, in een regenton, ondergrondse opslag of infiltratiesysteem.
Je vermindert op die manier wateroverlast gedurende periodes van hevige neerslag. Dat zorgt ervoor dat er minder regenwater het riool inloopt: hierdoor wordt het regenwater niet onnodig gezuiverd. Je kunt opgeslagen water ook nog gebruiken voor je tuin in tijden van droogte. Door regenwater op te vangen, sla je dus drie vliegen in één klap.
Koel
Op warme dagen is het een uitdaging om je huis koel te houden. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat de zon je huis niet opwarmt. Dit kun je bijvoorbeeld doen met zonwering aan de buitenkant, zoals schermen, luifels of zonnedoeken. Zonwering aan de buitenkant werkt twee keer zo goed als zonwering aan de binnenkant. Doe dus overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo houd je de warmte buiten.
Houd daarnaast alle ramen en deuren overdag dicht. Door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Blijf wel voldoende ventileren voor gezonde lucht in huis. Zet ’s avonds laat, ’s nachts of heel vroeg in de ochtend alle ramen en tussendeuren tegen elkaar open. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst. En probeer ten slotte je huis goed te isoleren: goede isolatie van je ramen, buitenmuren en dak houdt ook de warmte buiten.
Voor het vergroenen van je tuin, regenwater opvangen of een groen dak aanleggen kun je vaak subsidie krijgen. Check daarom via de groenesubsidiewijzer.nl of dit in jouw gemeente ook zo is. Dat scheelt weer in de kosten.
De auteur is senior communicatieadviseur bij Milieu Centraal