Advocaat: Wiebes had geen te nauwe banden met aannemers
Het is hem niet aan te zien, maar oud–projectleider H. Wiebes van de gemeente Hoorn is hevig van slag over de nasleep van de bouwfraude–affaire. Dat zegt advocaat A. Avis over zijn cliënt, die in een poging zichzelf te rehabiliteren zijn voormalige werkgever opnieuw voor de rechter heeft gedaagd.
De gemeente Hoorn ontsloeg Wiebes omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan ernstig plichtsverzuim. Volgens de gemeente was hij een van de ambtenaren die te nauw contact had met aannemers. Zo zou hij onder meer op kosten van een aannemer twaalf jaar lang elk kwartaal een bordeel hebben bezocht.
„Mijn cliënt ontkent dit", aldus Avis. „Hij erkent dat hij in de plaats van zijn leidinggevende brieven heeft ondertekend en dat hij zich in brieven heeft voorgedaan als zijn baas. Maar te nauwe banden met aannemers had hij destijds niet, naar de normen van die tijd".
Volgende week vrijdag staat de ontslagzaak op de rol van de bestuursrechter in Alkmaar. Op 4 mei vorig jaar besloot de gemeente Wiebes per 10 mei te ontslaan. De gemeente betaalde hem sinds 15 april 2004 geen salaris meer. Ook was hij sinds die dag geschorst. Afgelopen zomer besloot de rechter de beslissing over het ontslag te schorsen, omdat niet vaststond dat Wiebes zich schuldig had gemaakt aan ernstig plichtsverzuim, aldus de advocaat.
De schorsing gold tot het moment dat de gemeente zou beslissen over het bezwaar dat Wiebes tegen zijn ontslag had ingediend. Dat gebeurde op 14 december toen het Hoornse college van burgemeester en wethouders het bezwaar ongegrond verklaarde. Wiebes eist volgende week voor de rechtbank schorsing van deze beslissing.
Volgens Avis voelt Wiebes zich onrechtmatig behandeld en machteloos. „Ook heeft hij veel vragen. Waarom moet dit alles zo lang duren en waarom heeft de gemeente Hoorn nooit met hem willen praten?"
Burgemeester en wethouders lieten zich destijds ook geregeld fêteren door aannemers, aldus Avis. „Toenmalig burgemeester P. Janssens en twee wethouders hebben zelfs twee keer op kosten van aannemers een nachtclub in Parijs bezocht. Dat heeft Janssens zelf toegegeven. Mijn cliënt ontkent niet dat er sprake was van contact met aannemers, maar meestal zat daar de burgemeester of een wethouder bij. Naar de huidige normen kan worden gezegd dat het contact toen misschien wat te intensief was, maar nieuwe normen kun je toch niet met terugwerkende kracht van toepassing laten zijn?".
Volgens Avis is Wiebes van plan binnenkort ook aangifte te doen van smaad en een schadevergoeding te eisen.