Steeds vaker gewelddadige autokaping
Carjacking -iemand onder bedreiging zijn auto afhandig maken- lijkt steeds vaker voor te komen in Nederland. Om hoeveel gevallen het precies gaat, is echter niet duidelijk omdat de politie deze vorm van criminaliteit nog niet apart registreert.
Bij carjacking wordt de gekaapte auto vaak gebruikt als vluchtauto na een overval of voor joyriding. Dure automerken verdwijnen ook naar het buitenland om daar te worden verkocht.
Volgens directeur G. Wesselink van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC) gebeurt het bovendien steeds vaker dat autodieven in de woning van het slachtoffer inbreken om de autosleutels te bemachtigen. „Als er bij zo’n inbraak ook geweld wordt gebruikt tegen de bewoners, is er sprake van homejacking.”
De stichting heeft de politie al een aantal jaren geleden gevraagd carjacking beter te registreren. Het wachten is volgens Wesselink op een geautomatiseerd registratiesysteem van de politie.
Dinsdag was het raak in Zwolle. Een 26-jarige vrouw uit Arnhem werd door een man met een mes gegijzeld in haar eigen auto. Na een halfuur rijden werd ze in Raalte uit de auto gezet, waarna de man er met de wagen vandoor ging. Van de dader ontbreekt elk spoor en ook de auto is niet teruggevonden. Wel hebben zich bij de politie IJsselland enkele getuigen gemeld.
In België komt carjacking veel vaker voor dan in Nederland. Enkele jaren geleden was het al een plaag, vooral in Brussel, Luik en Charleroi. Bijna elke dag meldden de kranten een paar gevallen.
De strafmaat voor gewelddadige autoroven is in 2001 verhoogd: carjackers kunnen nu een celstraf krijgen van maximaal tien jaar; eerder vijf jaar. Sindsdien neemt in België het aantal gevallen van carjacking af. Voor 2004 zijn er nog geen definitieve cijfers, maar de trend blijft dalend, zegt een woordvoerder van de Belgische federale politie.