Binnenland

Chicago geeft belasting terug aan bewoners

„Onroerendgoedbelasting in de Amerikaanse stad Chicago vloeit direct terug naar de wijk waar het huis, kantoor of welk anderbelast pand dan ook staat. De burger krijgt zo aantoonbaar waar voor zijn geld", zei minister Remkes (Binnenlandse Zaken) donderdag op het stadhuis van Chicago. „Wij doen dat ook wel, maar hier is het veel zichtbaarder".

ANP
17 February 2005 21:13Gewijzigd op 14 November 2020 02:14

Remkes is twee dagen op werkbezoek in Chicago, met minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) en de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Arnhem en Hilversum. Tijdens een bijeenkomst in City Hall wisselden de Nederlandse bestuurders hun ervaringen met stadsplanning en- vernieuwing met hun Amerikaanse collega’s uit.

Burgemeester R. Daley timmert enorm aan de weg om Chicago leefbaar te maken. Belastingen ’teruggeven’ aan de inwoners door hun buurt op te knappen of te onderhouden, is een van de manieren waarop Daley de burger, en kiezer, gelukkig probeert te houden. Communicatie met en betrokkenheid van zijn stadsgenoten is zijn eerste prioriteit.

„Wij hebben met de Bijlmer in Amsterdam in eerste instantie de fout gemaakt nooit aan de toekomstige bewoners te vragen naar hun wensen", zo gaf De Graaf toe aan de stadsplanners op het stadhuis. „De Bijlmermeer was het project van de toekomst, maar we bouwden te hoge flats en dachten onvoldoende na over de infrastructuur. Gelukkig zijn we nu bezig de fouten te herstellen".

„Over twee weken wordt het nieuwe convenant tussen rijksoverheid en de steden afgesloten. Dat concept kennen ze hier helemaal niet en daar lopen we mee voorop, ook in Europa", aldus De Graaf. „Hier ben je als stadsbestuur ’on your own"’.

Chicago is met drie miljoen inwoners (10 miljoen met de buitenwijken erbij) niet te vergelijken met een Nederlandse stad, maar volgens minister De Graaf zijn de problemen, op veel grotere schaal, dezelfde. The Windy City wordt weliswaar niet meer zoals in het maffiaverleden geteisterd door misdaad, drugshandel en gangs, maar de problemen zijn zeker niet opgelost. In sommige buurten is het dragen van een handwapen zo gewoon als het dragen van een mobieltje.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer