Binnenland

Regels contact gevangenen moeten strenger, vindt Kamer

De mogelijkheden van bepaalde gevangenen om contact met de buitenwereld te houden, moeten verder aan banden worden gelegd. Woensdag in een debat bleken partijen over de hele breedte van de Tweede Kamer daar voorstander van. Hoeveel strenger de regels precies moeten worden, is nog de vraag.

ANP
6 March 2024 20:33Gewijzigd op 6 March 2024 21:52

Het kabinet wil er met een wetswijziging onder meer voor zorgen dat gevangenen op een zogeheten Afdeling Intensief Toezicht (AIT) en in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) met maximaal twee advocaten vertrouwelijk contact mogen hebben. Ook dat contact moet onder videotoezicht komen te staan.

Bij individuele gevangenen maakt het wetsvoorstel nog strengere beperkingen mogelijk. De minister voor Rechtsbescherming zou bijvoorbeeld mogen verbieden dat een gevangene aan activiteiten meedoet, of dat die het nieuws leest.

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian vindt de aanscherpingen niet ver genoeg gaan. Hij heeft een amendement ingediend waarin onder meer staat dat EBI-gevangenen nog maar één bezoek per week mogen krijgen, en AIT-gedetineerden twee bezoeken. Zulke grenzen zijn op dit moment nog niet wettelijk vastgelegd.

„Voortgezet crimineel handelen vanuit detentie is een groot probleem”, zei Ellian. „Het stelt criminelen in staat om vanuit de gevangenis door te gaan met datgene waarvoor ze veroordeeld zijn, maar erger nog, het heeft grote risico’s voor de samenleving.”

Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA) vroeg zich juist af waarom een deel van de maatregelen voor álle gevangenen op de AIT en EBI moet gelden. In een amendement dat ze samen met Joost Sneller (D66) heeft ingediend, stelt ze voor om per gedetineerde te kijken of het maximum van twee advocaten nodig is.

„Ook mijn partij ziet hoe meedogenloos de georganiseerde criminaliteit is”, aldus Lahlah. „Tegelijkertijd moet er een evenwicht zijn tussen de veiligheid van de rechtsstaat en de rechten van gedetineerden.”

In het Marengo-proces bleek de inmiddels veroordeelde Ridouan Taghi vanuit de gevangenis te communiceren via zijn neef en advocaat Youssef T. Tegen die achtergrond diende Franc Weerwind, demissionair minister voor Rechtsbescherming, zijn wet in. „De Dienst Justitiële Inrichtingen wordt geconfronteerd met een groep gedetineerden die een eigen, meer stevige benadering vraagt”, zei de minister in het debat.

„Minimale communicatie, maximaal toezicht”, zo vatte Weerwind die benadering samen. „Dit alles binnen de grenzen van het toelaatbare.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer