ING boekt recordwinst
ING Groep heeft over 2004 een nettowinst geboekt van 5,97 miljard euro, een stijging van 47,6 procent vergeleken met 2003. Vooral het bankbedrijf droeg bij aan deze winstsprong.
Dat bleek donderdagmorgen tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Bestuursvoorzitter M. Tilmant noemde de resultaten „bemoedigend. We hebben onze doelstellingen gehaald.” Het resultaat van de bankverzekeraar overtreft de verwachtingen van analisten.
De nettojaarwinst zonder het resultaat op verkochte aandelen steeg met 33 procent naar een recordniveau van 5,39 miljard euro. In het vierde kwartaal nam deze zogeheten operationele winst met 32,7 procent toe tot 1,38 miljard euro.
Het bankonderdeel van het concern presteerde beter dan de verzekeringstak. De bancaire operationele winst steeg 55,6 procent naar 2,4 miljard euro. ING schrijft dit toe aan hogere baten en „historisch lage risicokosten.” In 2004 voegde ING 465 miljoen euro toe aan deze voorziening voor slechte leningen, de zogeheten stroppenpot. Een jaar eerder bleek het nog noodzakelijk om 1,13 miljard apart te zetten.
De bankenpoot profiteerde verder van fors lagere kosten bij de zakenbank. Ook zette de internetbank ING Direct zijn opmars voort.
Topman Tilmant wilde donderdagmorgen net als vorig jaar geen voorspelling doen over de resultaten van dit jaar. „Ik bestuur een bedrijf, geen vooruitzichten. Dat is het werk van analisten. De hype in de jaren negentig heeft laten zien dat het geven van prognoses een gevaarlijke bezigheid is.”
Wel maakte de bestuursvoorzitter bekend dat zijn bedrijf in 2005 „surft op drie golven: de vraag naar pensioenen, het succes van internet en de opkomst van ontwikkelingslanden.”
Volgens Tilmant is ING al in veel opkomende markten actief. Op dit moment voert de bankverzekeraar gesprekken met de Bank of Beijing in China.
ING heeft verder zijn missie veranderd. Het concern wil „toonaangevend zijn in het helpen van klanten om hun financiële toekomst te regelen.” Klanttevredenheid zal daarom als maatstaf gelden bij de beoordeling van topmanagers. In het afgelopen jaar is 20 procent van het management vervangen.
Het resultaat van internetbank ING Direct groeide van 151 miljoen euro in 2003 tot 432 miljoen euro in 2004. Het klantenbestand steeg met ongeveer 3 miljoen. In de acht landen waarin ING Direct actief is, bankieren nu 11,5 miljoen mensen via de internetbank van de bankverzekeraar.
ING verdiende in 2004 verder 579 miljoen euro aan de verkoop van aandelen. Het concern besloot in het vierde kwartaal een groot gedeelte van zijn aandelenportefeuille van de hand te doen om daarmee fluctuaties in het eigen vermogen te beperken. Een jaar eerder moest ING nog 10 miljoen euro toeleggen op deze transacties.
Hoewel het verzekeringsbedrijf met een plus van 19 procent wel degelijk bijdroeg aan de winststijging, bleven de prestaties van dit onderdeel achter bij de verwachtingen. De operationele winst bleef steken op 2,99 miljard euro. Tilmant: „We hebben de onderliggende kostenontwikkelingen onder controle, behalve bij Nationale Nederlanden, waar we bewust blijven investeren om de benodigde structurele verbeteringen te kunnen doorvoeren.”
In Azië en het gebied rond de Stille Zuidzee deed het concern wel goede zaken. De verzekeringsactiviteiten in Europa leverden wat minder op dan in 2003, voornamelijk doordat er minder eenmalige meevallers in de boeken kwamen. Het resultaat op levensverzekeringen daalde in Nederland met 4,4 procent door hogere bedrijfslasten, een verschuiving van baten naar het bankbedrijf en lagere opbrengsten uit herverzekeringsactiviteiten.
De hogere kosten in Nederland werden veroorzaakt door het inhuren van externe mensen, de aankoop van nieuwe it systemen en een reorganisatie bij dochter Nationale Nederlanden.
ING verkocht in het afgelopen jaar verschillende activiteiten. De vorig jaar aangetreden topman Tilmant is met een stofkam door alle geledingen van het bedrijf gegaan. Zo verkocht het concern vermogensbeheerder CenE bankiers aan Van Lanschot. Ook de Duitse bankdochter BHF ging van de hand. Door de verkopen daalde de schuld als percentage van het totale vermogen van 14,4 procent naar 9,9 procent.
ING doet geen voorspelling voor de resultaten van 2005. Vorig jaar besloot het concern hiervan af te stappen. Wel gaat ING investeren in de verdere groei van ING Direct. Verder richt de bankverzekeraar zich op opkomende markten in Azië en Centraal Europa.