Opiniecommentaar

Poetin is weer de lachende derde

De Franse president Emmanuel Macron deed deze week het nodige stof opwaaien toen hij zei de inzet van westerse militairen in Oekraïne in de toekomst niet langer uit te sluiten. De opmerking maakte hij in Parijs, waar hij regeringsleiders van de Oekraïne-coalitie had uitgenodigd om aan het begin van het derde oorlogsjaar te overleggen over extra steun voor Kyiv.

Hoofdredactie
1 March 2024 07:51Gewijzigd op 1 March 2024 11:01
President Macron (l.) en bondskanselier Scholz in Parijs. beeld EPA,Yoan Valat
President Macron (l.) en bondskanselier Scholz in Parijs. beeld EPA,Yoan Valat

De commotie ontstond omdat de uitspraak van Macron rechtstreeks ingaat tegen het standpunt van de NAVO-bondgenoten om een directe confrontatie met Rusland te vermijden. De NAVO heeft de wapensteun aan Oekraïne opgevoerd, maar de inzet van militairen geldt als een rode streep die niet wordt overschreden. De Amerikaanse president Joe Biden en ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zeiden van meet af aan dat het sturen van soldaten een brug te ver is.

Moskou waarschuwde na Macrons opmerkingen direct en donderdag nogmaals voor een escalatie van het conflict en wees op het gevaar van een atoomoorlog. Ook Duitsland en andere bondgenoten lieten zoals verwacht weten tegen het sturen van NAVO-grondtroepen naar Oekraïne te zijn.

Scholz zei dinsdag dat men „in Parijs overeen was gekomen ook in de toekomst geen militairen naar het oorlogsgebied te sturen”. Intussen heeft Macron het toch maar gezegd. Waarom? Het kan zijn dat Macron zich stoorde aan Scholz’ weigering Tauruslangeafstandsraketten aan Oekraïne te leveren. Groot-Brittannië en Frankrijk doen dat wel, maar dan gaat het om een beperkt aantal. Wilde de Franse president laten merken dat hij het niet eens was met Scholz en dat deze niet moeilijk moest doen? Misschien. Macron vergat blijkbaar dat als het gaat om de hoeveelheid steun aan Oekraïne Frankrijk op de laatste plaats van de lijst met bondgenoten staat. Scholz kan anderzijds worden verweten dat hij overdreven voorzichtig is. In de Duitse coalitie is hij het die de levering van de Taurusraketten tegenhoudt.

Van Macron moet bovendien worden gezegd dat hij grossiert in uitspraken die doen vermoeden dat hij een enorme geldingsdrang bezit en een solist is. Na zijn bezoek aan Peking april vorig jaar vroeg Macron zich hardop af of de EU de Verenigde Staten moest volgen als het tot een conflict met China over Taiwan zou komen. Hij zette daarmee de Trans-Atlantische eenheid op het spel. En na het gruwelijke bloedbad dat Hamas in Israël aanrichtte riep hij op een coalitie tegen de terreurorganisatie te vormen. Kort daarop stelde Macron dat de militaire operatie van Israël in de Gazastrook niet legitiem was. De Franse president deed zijn uitspraak zonder vooroverleg met zijn bondgenoten.

Uit Macrons uitlating van deze week en de reacties daarop moet helaas worden afgeleid dat de Frans-Duitse as niet werkt. Scholz en Macron onderkennen het Russische gevaar, maar als het erom gaat hoe dit moet worden bestreden, kunnen ze elkaar niet vinden.

Openlijke onenigheid tussen deze twee grote Europese landen is wel het laatste wat Oekraïne kan gebruiken. De lachende derde bij dit alles is natuurlijk Poetin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer