„Buijserd kent de Aalburgse verhoudingen”
De bekendmaking van burgemeester F. Buijserd van Aalburg dat hij een geregistreerd partnerschap aangaat met zijn vriend, veroorzaakt politiek gezien weinig commotie in de gemeente. „Wij beoordelen de burgemeester op zijn bestuurlijk handelen.”
Een fors inwonertal van de Brabantse gemeente Aalburg bezoekt wekelijks een kerkelijke gemeente van behoudende signatuur. Het geregistreerd partnerschap voor mensen van hetzelfde geslacht, laat staan het homohuwelijk, kan hier logischerwijs niet op al te veel bijval rekenen.
Woensdag maakte uitgerekend burgemeester Buijserd van deze gemeente bekend dat hij en zijn vriend zich binnenkort officieel als partners zullen laten registreren. „Zo goed als wij u in uw persoonlijke levenssfeer respecteren, zo hopen Joël en ik, dat u dat ook met de onze zult doen”, aldus de burgemeester in een bericht dat hij op de gemeentelijke website liet plaatsen.
Buijserd wil verder niet op de kwestie ingaan, laat hij via zijn woordvoerder weten. „In het persoonlijk bericht van de burgemeester staat alles wat hij wilde zeggen. De rest beschouwt hij als een privé-aangelegenheid.”
Dat uitgerekend de burgemeester een dergelijke stap neemt in het overwegend kerkelijke Aalburg, veroorzaakt politiek gezien echter weinig ophef. „Wat mij betreft is het geen probleem”, zegt fractievoorzitter K. Noorloos van de Belangen Aalburgse Burgers (BAB), die met drie zetels tot de grootste partijen behoort. „Ik heb Buijserd als burgemeester zeer hoog staan. Dat blijft zo. Hij functioneert buitengewoon goed, en deze bekendmaking is eigenlijk een privé-aangelegenheid.”
Noorloos denkt niet dat de relatie van Buijserd met een andere man voor problemen zal zorgen als zij in voorkomende gevallen ergens samen zijn. „Ik kan daar op dit moment natuurlijk niet op vooruitlopen, maar de burgemeester weet heel goed dat hij burgemeester is van Aalburg.”
Fractievoorzitter Bouwman van de SGP -eveneens drie zetels- denkt evenals Noorloos niet dat de kwestie moeilijkheden zal opleveren. „Natuurlijk, dit zijn vervelende dingen. Ons principiële standpunt is heel duidelijk, maar deze bekendmaking van Buijserd staat buiten zijn bestuurlijk functioneren. Het is jammer dat het zo is, maar ik kan er ook niets aan doen.”
Rond de laatste jaarwisseling gingen er stemmen op dat Buijserd zich weinig aantrekt van de mening van de plaatselijke bevolking, toen de burgemeester met een grote politiemacht nieuwjaarsvuren in de dorpskern Veen de kop indrukte. In de nu spelende kwestie zou de burgemeester opnieuw zijn zin doordrukken. Bouwman is het echter niet eens met die kritiek. „Die vuren waren ook gevaarlijk. Als raad stonden we achter de ingreep.”
Ook wat de huidige bekendmaking van de burgemeester betreft, is kritiek op een burgemeester die zijn zin doordrukt niet van toepassing, vindt Bouwman. „Buijserd weet prima hoe de verhoudingen hier liggen.” Een echtpaar hoeft op zijn vijftigjarig huwelijksjubileum niet bang te zijn dat Buijserd zijn vriend ongevraagd meeneemt als hij voor de feestelijke gebeurtenis langskomt: „Ik heb woensdagmorgen uitgebreid met hem gesproken, in vertrouwen en goede harmonie. Maar het is absoluut niet de bedoeling dat hij bij dergelijke gelegenheden samen met zijn vriend komt.”
„Dit is een materie waarover verschillend gedacht wordt”, reageert fractievoorzitter C. Nieuwenhuizen van de ChristenUnie. „Ik acht de burgemeester verstandig genoeg om daar goed mee om te gaan. Tot nu toe is hem dat prima gelukt.” Nieuwenhuizen wil de kwestie niet beoordelen. „De burgemeester heeft een CDA-achtergrond en is ook kerkelijk meelevend. Ik zou daar dan ook geen oordeel over willen vellen. Wij beoordelen hem op zijn bestuurlijk handelen, en daar heb ik geen problemen mee.”
De eigen partij van Buijserd, het CDA, met drie zetels, ziet geen enkel probleem, zegt raadslid H. van der Beek. „Dit is voor honderd procent een privé-aangelegenheid. Er waren speculaties en roddels over de burgemeester, dus in dat licht is het alleen maar verstandig wat hij heeft gedaan.” Van der Beek denkt niet dat de burgemeester en zijn vriend vaak samen in het openbaar te zien zullen zijn. „Ze hebben ieder een eigen leef- en werkomgeving. Bovendien is de burgemeester verstandig genoeg om hier goed mee om te kunnen gaan. Hoe het ook zij, als ik nog eens vijftig jaar getrouwd ben, zijn ze beiden van harte welkom.”