Economiede zaak

Van klompen tot en met nette pantalons

Vanuit Brandwijk vinden pakketten en pallets bedrijfskleding en mode dagelijks hun weg naar bedrijven en consumenten in Nederland, Duitsland en België. In de regio is Bevazet een begrip. Tegenslag bleef de onderneming niet bespaard. Het bedrijf brandde in 2019 tot de grond toe af.

Ad Ermstrang
27 February 2024 18:54
Bas van Zessen: „Na de brand kwamen 43 mensen vrijwillig helpen, zodat we met 70 man aan de slag waren.” beeld RD, Anton Dommerholt
Bas van Zessen: „Na de brand kwamen 43 mensen vrijwillig helpen, zodat we met 70 man aan de slag waren.” beeld RD, Anton Dommerholt

Eigenaar Bas van Zessen (60) was niet verdrietig of boos, vertelt hij. „lk heb in de bedrijfsvoering absoluut Gods leiding mogen zien.” Hij steekt zijn overtuiging niet onder stoelen of banken. Bezoekers worden bij de oprit van de winkel welkom geheten met de tekst dat Jezus de enige Weg is.

De 2200 vierkante meter tellende loods is een opvallende verschijning in het vlakke polderlandschap, dat wordt afgewisseld door talloze sloten, vlieten en knotwilgen. Binnen worden mode en werkkleding verkocht. Mode voor een breed publiek, werkkleding in alle maten en soorten voor de landelijke markt en daarbuiten. Deels via de webshop, grotere voorraden via business tot business. Van klompen en laarzen tot en met veiligheids- en brandwerende kleding. Maar ook jeans en nette pantalons.

20139801.JPG
beeld RD, Anton Dommerholt

Van Zessen begint ermee in de jaren tachtig van de vorige eeuw. „Ik ventte langs de deur met borstels en bezems.” Hij voegt werkkleding toe aan zijn assortiment en koopt duizenden spijkerbroeken in van het geld dat hij leent van zijn schoonmoeder. Het is in 1985 het begin van een flink bedrijf. Het detailhandelsgeslacht gaat nog veel verder terug, tot 1905.

De verkoop van bedrijfskleding groeit als kool. „Ik was helemaal in de ban van het grote geld”, bekent Van Zessen. Totdat hij in 1996 overspannen raakt. Dan wordt alles anders. „Ik was radeloos en kwam op een nacht in mijn wanhoop uit bij Jezus.” Hij gooit geestelijk het roer om en gaat, zoals hij dat omschrijft, „ondernemen met de Bijbel. Ik neem deel aan werkgroepen om ondernemers te helpen om te groeien in hun geloofsleven.” Hij is ook betrokken bij de oprichting Schuldhulpmaatje, een stichting die jaarlijks 15.000 mensen helpt die in de schuldhulpverlening dreigen terecht te komen.

In as gelegd

In 2019 wordt het bedrijf, begonnen in een oude boerderij, door brand getroffen. Vermoed wordt dat er ergens kortsluiting is opgetreden. „Gelukkig was ik er niet toen ik gebeld werd. Ik was gek genoeg niet boos of verdrietig. God liep met mij over de puinhopen. Juist in deze tegenslag kwam er een deken van liefde over me. We hebben in de dagen erna op een aangrenzend terrein een geïsoleerde tent van 800 vierkante meter neergezet. Leidingen, toiletten, alles was in de kortste tijd geregeld. Er kwamen 43 mensen vrijwillig helpen, zodat we met 70 man aan de slag waren. De maandag erop konden we weer uitleveren.”

Met nieuwbouw kon relatief snel worden gestart, doordat er al vergunningen voor uitbreiding waren. „Daar was ik wel 17 jaar mee bezig geweest.”

Van Zessen omschrijft zichzelf als jeansspecialist en verkoopt op het gebied van werkkleding letterlijk alles wat er maar voorhanden is. „We hebben honderden merken, afkomstig uit heel Europa.” Ook heeft hij een eigen merk, vervaardigd in Portugal en in Pakistan. „Van leveranciers die ik goed ken en waarmee ik al jarenlang goede banden onderhoud.”

Door de uitbreiding van de verkoop aan bedrijven en door de webshop is de levering van producten uitgebreid over de buurlanden. Omzetcijfers geeft hij niet. „Grofweg een derde komt uit de mode, een derde uit business tot business en een derde uit onlineverkoop.”

Online

Zelf geeft hij de voorkeur aan persoonlijk contact. „Maar je kunt niet om online heen. Ik liep voorop met de invoering van een pinautomaat en een eigen website.” In Molenaarsgraaf is een groot magazijn. Bij Bevazet werken circa 40 mensen. Een van zijn vier zoons hoopt hem de komende jaren op te volgen. Als hij terugblikt, blijft hij zich verwonderen. „Ik had dit niet durven dromen, hier in de middle of nowhere. Ik zie het bedrijf als een middel om Zijn eer groot te maken.”

Meer over
De Zaak

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer