Kerk & religie
Zeker 166 christenen opgepakt in Iran in 2023, meesten ex-moslims

In Iran werden in 2023 zeker 166 christenen gearresteerd. Dat is een kleine toename ten opzichte van de 134 christenen die het jaar ervoor werden opgepakt.

Redactie kerk
Huiskerk in Iran. beeld STFA
Huiskerk in Iran. beeld STFA

Dit blijkt uit het jaarverslag van Article18, een organisatie die zich inzet voor godsdienstvrijheid in Iran, dat deze week is gepresenteerd.

De Iraanse overheid trad afgelopen zomer hard op en arresteerde ruim honderd christenen vanwege hun geloofsovertuiging. Tenminste zeventien van hen kregen een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar, een boete of een geselstraf. Ze ontvingen deze straf vanwege het „oprichten en leiden van een huiskerk” en vanwege „propaganda tegen de staat”.

Kerst

Ook in de kerstperiode verrichtten de autoriteiten een aanzienlijk aantal arrestaties. Daarbij werden 46 christenen in hechtenis genomen in Teheran, Karaj, Isfahan, Shiraz, Ahvaz, Dezful, Izeh en Khorramabad.

Onder de arrestanten in december bevonden zich Milad Goodarzi en Alireza Nourmohammadi, die in maart uit de gevangenis waren vrijgelaten. En Esmaeil Narimanpour, een van de bekeerlingen vanuit de islam die in 2022 werd gedwongen om religieuze heropvoedingssessies bij te wonen na een eerdere arrestatie.

Er werden vorig jaar ook drie leden van een gezin –vader, moeder en zoon– veroordeeld tot een gezamenlijke gevangenisstraf van negen jaar vanwege „het oprichten en leiden van een huiskerk”.

Huiskerken

Een christen, wiens naam niet bekend kon worden gemaakt, heeft het hele jaar in de gevangenis gezeten na zijn arrestatie in december 2022. Hij wordt beschuldigd van „propaganda tegen de staat door het bevorderen van het christendom onder moslims”. Hij zat zo lang gevangen, omdat hij niet in staat was de borgsom te betalen, omgerekend bijna 65.000 euro, die van hem werd geëist.

De meeste gearresteerde christenen waren bekeerlingen vanuit de islam, aldus Article18. Iran erkent hen niet. Hierdoor kunnen ze de bestaande kerken niet bezoeken en ontmoeten ze elkaar in huiskerken of hebben ze weinig contact met andere christenen.

Onderzoekers schatten het aantal christenen in Iran op circa 800.000. Daarvan zijn ongeveer 50.000 tot 80.000 Assyrische en Armeense christenen, de rest zijn bekeerlingen vanuit de islam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer