Economie

Onderzoek naar te hoge kosten energiebedrijf

Den haag. Verschillende energiemaatschappijen brengen honderden euro’s meer in rekening bij mensen met zonnepanelen dan nodig om de kosten van de salderingsregeling te dekken. Toezichthouder ACM is een onderzoek gestart.

Redactie economie
16 February 2024 19:20
Demissionair minister Rob Jetten van Energie. beeld ANP, Remko de Waal
Demissionair minister Rob Jetten van Energie. beeld ANP, Remko de Waal

Dat energieleveranciers inmiddels hoge extra kosten rekenen aan klanten met zonnepanelen blijkt uit een berekening door vergelijkingssite Keuze.nl, op verzoek van het Algemeen Dagblad. De zogenoemde terugleverkosten worden door steeds meer bedrijven in rekening gebracht.

Nu de salderingsregeling wordt verlengd, is de verwachting dat nog meer leveranciers heffingen zullen opleggen aan huishoudens met zonnepanelen. Volgens de energiebedrijven kost de salderingsregeling ze veel geld. De stroom die in de zomer wordt geproduceerd door zonnepanelen van een klant moet ’s winters, als er weinig zonnestroom is, weer geleverd worden. Dat gebeurt met gesloten beurzen. Maar elektriciteit is ’s winters duurder dan in de zomermaanden.

Demissionair minister Rob Jetten van Energie vindt het een goede zaak dat de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) een onderzoek start. „Het is belangrijk dat er een onafhankelijk toezichthouder is die steeds vaker zijn tanden laat zien tegen de energieleveranciers”, vindt Jetten.

„Veel consumenten met zonnepanelen zijn natuurlijk erg chagrijnig over die terugleverkosten”, zegt de demissionaire bewindsman. Energiebedrijven mogen die gewoon in rekening brengen, maar wel alleen de kosten die zij zelf daadwerkelijk maken. De ACM gaat nu onderzoeken of de leveranciers er niet stiekem extra kosten bij rekenen.

Energiebedrijven zijn op hun beurt niet te spreken over het in stand blijven van de salderingsregeling. Die is voor hen kostbaar. Lang leek het erop dat de regeling zou verdwijnen, maar de Eerste Kamer verwierp deze week het wetsvoorstel waarin dat zou worden geregeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer