Kerk & religieConvent CGK

Ds. Egas: Je houden aan besluiten van synode, dat is de Bijbelse weg

Buigen onder Schrift en belijdenis en je houden aan synodebesluiten is voor ds. A.A. Egas voor de Christelijke Gereformeerde Kerken „principieel de enige en Bijbelse weg” om uit de misère te raken.

16 February 2024 17:00Gewijzigd op 16 February 2024 18:47
Ds. A.A. Egas. beeld RD, Sjaak Verboom
Ds. A.A. Egas. beeld RD, Sjaak Verboom

Vandaar dat het Christelijk Gereformeerd Beraad, waarvan ds. Egas voorzitter is, van de vier toekomstscenario’s die op het op 20 april te houden convent aan de orde zijn, een principiële voorkeur heeft voor optie A. Die variant behelst handhaving van het presbyteriaal-synodale stelsel, waarbij alle kerken zich onderwerpen aan synodebesluiten.

Lezen we uw brief aan kerkenraden goed als we stellen dat u ondanks deze principiële voorkeur in de praktijk toch uitkomt bij optie D: ontvlechten van het kerkverband?

„Als we met elkaar vol overtuiging voor optie A zouden gaan, zou dat prachtig zijn. Dat betekent dan echter wel dat gemeenten die de besluitvorming van 1998 en 2022 over vrouw en ambt niet kunnen dragen, daar de consequentie uit moeten trekken, namelijk dat zij niet meer passen in de CGK.

Maar wanneer er in onze kerken geen meerderheid bestaat die de synode de ruimte geeft om tuchtmaatregelen te treffen richting gemeenten die zich niet houden aan met meerderheid genomen besluiten, dan vrezen wij dat er niets anders op zit dan ontvlechting. Als we een wanordelijk uiteenvallen en nare scheuringen in gemeenten willen voorkomen, zullen we, hoeveel pijn dat ook doet, voor variant D moeten kiezen.”

Is voor CGBeraad optie B, dus een veel losser en minder bindend kerkverband, onbespreekbaar?

„Dat is voor ons een absolute no-go area. We zullen dat op onze site nog verder toelichten. Bij optie B ga je legitimeren wat er de afgelopen jaren mis is gegaan, met name het tegen synodebesluiten in toch bevestigen van vrouwelijke ambtsdragers. In het bekende rapport kerk-zijn werd dat zonde genoemd.

Dan heb je ook nog variant C: dat we ons met ons hele kerkverband bij één andere kerk aansluiten. Dat gaat hem niet worden. Welke andere kerk zou dat moeten zijn? De Protestantse Kerk in Nederland? De Nederlandse Gereformeerde Kerken? De Hersteld Hervormde Kerk? Daarover gaan we het vast niet eens worden.”

Hans Bügel, een jurist uit Dronten, schreef deze week op zijn site dat „de vier scenario’s gekozen zijn vanuit het perspectief van de bezwaarden”. En dat „de kerken met dit convent de fuik inzwemmen van een kerkscheuring”.

„Die suggestie is onterecht. Wíj hebben het convent niet bedacht. Nu het er komt, willen wij slechts dienend bezig zijn en ambtsdragers helpen de voorliggende varianten goed te doordenken.”

Is het in uw interpretatie mogelijk dat na ontvlechting een deel van de kerken onder de oude naam CGK het kerkverband voortzet?

„Als behoudende gemeenten zouden wij het liefst op klassiek-gereformeerde wijze CGK willen blijven. Ja, ook onder die naam. Maar wij zullen daar geen juridische gevechten voor gaan leveren. Als anderen ons dit recht zouden betwisten, mag de voortzetting van mij ook Christelijke Gereformeerde Gemeenten heten, of iets dergelijks.”

Is jullie handreiking óók bedoeld om behoudende gemeenten zo veel mogelijk tot een zelfde opstelling te brengen?

„Ja. Er is ons veel aan gelegen behoudende gemeenten bij elkaar te houden. Het is van belang, schrijven wij, dat kerken die klassiek-gereformeerd willen blijven elkaar opzoeken en vasthouden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer